Партньор на Проватон
 Във Варна ще бъде поклонението пред иконата в родната кардиология проф.Чирков

Във Варна ще бъде поклонението пред иконата в родната кардиология проф.Чирков

Сподели в

Много хора се очаква да се сбогуват утре с големия лекар и човек, иконата в родната кардиология, проф. Александър Чирков. Той ще бъде изпратен в последния си земен път във Варна, а поклонението ще се извърши от 10 часа в Крематориум Варна, който се намира в пределите на гробищен парк Тополи.

Това съобщи асистентът на проф. Чирков, Лъчезар, докато пътуваше за летището, за да посрещне синът на проф. Чирков, пристигащ от Германия за погребението на баща си.

Както медията ни информира, световноизвестният роден кардиолог издъхна в ранните часове на 24 ноември в хотелска стая във Варна.

Не веднъж в интервю за Varna24.bg проф. Чирков е споделял любовта си към морската столица. Тук бяха и амбициите му да построи Черноморската кардиологична клиника.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата “Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *