Партньор на Проватон
 Ректорът на ИУ-Варна: България беше пощадена за разлика от други икономики в Европа

Ректорът на ИУ-Варна: България беше пощадена за разлика от други икономики в Европа

Сподели в

Проф. Евгени Станимиров посочи като важна мярка за справяне с икономическата криза в Европа и печатането на пари с цел запълването на финансови дефицити, въпреки че това неминуемо ще доведе до инфлация

Спадът на БВП в България за тази година ще е 5,1 %, което е по-малко от предварителните очаквания след старта на пандемията. Прогноза за следващата година е ръст от 2,6 %, а през 2022 г. – 3,7 %, заяви в студиото на Дарик ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров. Според него в сравнение с други икономики от Еврозоната България е била пощадена, тъй като тук рязък спад на икономическите показатели не е имало.

„В момента безработицата при нас е 6,2 %, а очакванията за следващата година са тя да спадне до 5,6 на сто. В Еврозоната безработицата е 8,3 %. В България дори се наблюдава увеличение на средната работна заплата с около 10 % спрямо 2019 г. Това обаче е подвеждащо, защото в много бизнеси бяха освободени ниско платени работници. През третото тримесечие има 11 % ръст на работещите с временни договори, което показва адаптивността на българина”.

След започването на пандемията много бизнеси са изпаднали в ступор и не са знаели какво да правят, заради което са влезли в следващата фаза на ликвидна криза и междуфирмена задлъжнялост, добави проф. Станимиров. Според него задействаните от държавата фискални мерки са имали позитивен ефект и са подкрепили много бизнеси. Ректорът на ИУ-Варна посочи като важна мярка за справяне с икономическата криза в Европа и печатането на пари с цел запълването на финансови дефицити, въпреки че това неминуемо ще доведе до инфлация.

„Ковид стимулира дигитализацията и ефектите от нея. Технологични компании се развиха и отбелязаха значителен ръст”, каза още проф. Евгени Станимиров.

Проф. Станимиров акцентира върху кризисния мениджмънт като един от най-важните компоненти на бизнеса в момента.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *