Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония

Стоян Пасев: Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония

Сподели в

Свободните ковид-легла в областта са около 40. Това заяви пред “Дарик” областният управител на Варна Стоян Пасев.

Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония. В момента се приемат такива с оплаквания от задух и паник атаки, коментираоще той.

Около 40 свободни легла от общо 490 в Ковид отделенията на болниците във Варненска област има към момента. Всички здравни заведения са спазили ангажимента да отделят 20 % от легловата си база за такива пациенти, заяви в ефирна Дарик областният управител Стоян Пасев. До края на тази седмица се очаква да бъде открито и отделението в Девня, където местната болница вече е сключила договори с необходимите специалисти.

„Много от настанените в болниците се нуждаят повече от психолог, а не от лекар. В здравните заведения трябва да лежат само пациенти с пневмония. В момента се приемат такива с оплаквания от задух и паник атаки. Някъде задържат пациентите по 15-20 дни вместо да ги изписват по-рано”.

Във Варна вече има случай на пациент, който за втори път се е заразил с коронавирус. Първият път е бил хоспитализиран през септември, а в момента отново се намира в болница.

При повече от половина желаещи да дарят кръвна плазма, няма изградени антитела, което е притеснително, добави Пасев. Средно по 12-14 доброволци минават на ден през Кръвния център.

Ако броят на случаите продължи да нараства, Пасев не изключи възможността от въвеждането на локален локдаун.

Някои заведения не спазват забраната да работят след определения вечерен час. През почивните дни инспекторите са попаднали на дискотека, в която е имало около 200 младежи.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *