Партньор на Проватон
 13% от офисите във Варна са празни

13% от офисите във Варна са празни

Сподели в

Малко над половината от всички съществуващи са наети от компании от IT и аутсорсинг индустрията

Наемите на офис площи в Пловдив, Варна и Бургас са по-ниски от тези в София, но делът на свободните площи в първите два града е по-голям отколкото в столицата, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Подобно на София IT и аутсорсинг индустрията е основен двигател на офис пазара в най-големите градове в страната след столицата, като в Бургас компании от този сектор са наели близо 80% от офис площите клас А и Б, показват още данните.

Средните офертни наеми за офис площи клас А във Варна са на ниво от 7,5 евро на кв. м през третото тримесечие на тази година, като намаляват леко спрямо 8 евро на кв. м през 2019 г. През 2017 и 2018 г. те са били на ниво от съответно 8,5 евро и 7,5 евро на кв. м.

Общо 254 хил. кв. м са наличностите на офис площи клас А и Б в морската столица, а още 21 800 кв. м са на етап строеж, сочат данните на Colliers. Празни са 13 на сто от офис площите във Варна.

Подобно на Пловдив и във Варна над половината (57%) от офисите клас А и Б се намират в предградията, 23 на сто са в широкия център, а 20% – в идеалния център.

Малко над половината от офис площите във Варна са наети от компании от IT и аутсорсинг индустрията, а 27% – от транспорта и спедицията. 21% от офисите в морската столица са наети от банки, финансови и застрахователни компании.

Сред големите офис сгради във Варна е бизнес сградата Bulport, която предлага както обособени офиси, така и офиси с отворен план, съобщава Investor.bg.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *