Партньор на Проватон
 Варненски хотелиер: Сградите ни ще пустеят за дълги години напред или ще бъдат изкупени на безценица

Варненски хотелиер: Сградите ни ще пустеят за дълги години напред или ще бъдат изкупени на безценица

Сподели в

Държавата да подпомогне бизнеса с разсрочването на кредитите за поне 3 – 4 години напред, призовава Филчо Ставрев

Тъжната истина настъпи с кризата в туризма заради световната пандемия от коронавирус. Варна и прилежащите курорти Златни пясъци и Св. Константин и Елена са мъртви градове“. Това заяви пред TravelNews Филчо Ставрев, член на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и собственик на хотел „Нептун“ в курорта Св. Константин и Елена.

Според него има голяма опасност да останат мъртви градове, защото предстоят фалити на хотелиери. Сградите ще пустеят за дълги години напред или ще бъдат изкупени на безценица. На банките също не им трябват хотели.

Затова Ставрев настоява държавата да подпомогне бизнеса с разсрочването на кредитите за поне 3 – 4 години напред, както правят в други страни от ЕС.

Мораториумът по плащането им изтича в края на годината, а те вече трудно се обслужват. Оборотните средства, които предоставят банките чрез държавната ББР, не се отпускат по по-различни и облекчени условия в сравнение с нормалните кредити, обясни той.

Същевременно хотелиерите са изолирани от оперативните програми за подпомагане по еврофондовете. По Националния план за възстановяване на България с европейски средства, отново туризмът е забранен.

Като Съюз на хотелиерите на Златни пясъци и като Българска асоциация на хотелиерската и ресторантьорската асоциация подкрепяме писмото на вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова, че секторът трябва да бъде включен в бъдещата помощ, каза Ставрев. Николова изпрати становище до вицепремиера Томислав Дончев, който подготвя рамката.

Хотелиерът, както и доста негови колеги критикуват община Варна, че не работи и е изпаднала в летаргия. Те настояват кметът Иван Портних да отлага и разсрочва местни данъци и такси, както и да обслужват по-бързо бизнеса. В допълнение да работят Варна и курортите покрай нея да станат в бъдеще дестинация за четири сезона.

„Туризмът е в пълен колапс и държавата като майка трябва да помогне. Министерството на туризма, хотелиерите и туроператорите не очакваме добър сезон и през 2021 г.“, коментира Филчо Ставрев.

По думите му масово собствениците на обекти освобождават персонала, защото не могат да го задържат дори и по мярката 60/40 до следващото лято. Хората не могат да отидат и на борсата, защото са работили само 2-3 месеца през изминалия сезон. За да се регистрират, трябва да са работили минимум 9 месеца.

Държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика трябва да се намеси и да защити тези хора, подчерта хотелиерът. Според него служителите бягат в други сектори и догодина няма да има никакъв персонал по морето.

Това са добре обучени и подготвени кадри с години. Филчо Ставрев препоръча още на мениджърите на хотели да спрат да говорят за изминал добър летен сезон. Причината е, че не знаят реалната картина и проблемите на собствениците.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *