Партньор на Проватон
 Бойни санитари помагат във Военна болница – Варна

Бойни санитари помагат във Военна болница – Варна

Сподели в

Военнослужещи влизат в битката с ковид

Бойни санитари помагат и във военните болници във Варна, Пловдив, Сливен и Плевен. Така облекчават работата на служителите във военното РЗИ, които са отговорни за здравния контрол в армията. Военнослужещи влизат във военните болници в страната. Те са от различни формирования на армията и са завършили курс за бойни санитари, съобщи БНТ.

Младши сержант Антон Иванов е част от батальон за химическа и радиационна зашита. Командир е на отделението за химическо и биологическо разузнаване. Сега работи в лабораторията по вирусология на ВМА.

„Нашата дейност с колегата ни е да пълним епруветките, които са необходими за PCR тестове. На ден правим някъде между 1500 и 2 000 в зависимост от нуждите“, сподели младши сержант Антон Иванов – 38 батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.

Помагал е в гасенето на пожари и други природни бедствия. За първи път обаче се налага да работи в болница.

„Аз съм военнослужещ дал съм клетва да браня населението. Съответно за какво трябва да се притеснявам. Така е нормално и така е редно хората да помагат възможно най-много в тази среда и в тези трудни времена, в които в момента сме поставени“, добави Антон Иванов.

Военнослужещи носят пробите от COVID отделенията във вирусологията, следят за хора с температура над нормата на входа, помагат и с дезинфекцията.

„По принцип сме с курсове за бойни санитари и където има нужда, когато има нужда се отзоваваме. Тук сме добре екипирани , обучени, защитени, така че няма какво да ни притеснява“, каза още Иванов.

„Работата стана изключително много. Освен това във военните формирования работата нарасна с дезинфецкия. Така, че за да успеем да направим всичко за цялата армия, това за нас е изключително важно“, заяви полк. доц. Андрей Галев – началник Научно-приложния център по военна епидемиология и хигиена, ВМА.

Подкрепа на военните болници в страната могат да окажат и цивилни доброволци.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *