Партньор на Проватон
 4 съвета за справяне с токсични колеги

4 съвета за справяне с токсични колеги

Сподели в

На всички ни се иска да мислим за работното си място като за пространство, в което цари синхрон и разбирателство, но токсичните колеги са често срещано явление. Авторът на FORBES Стефани Бърнс дава четири съвета за справяне с токсични колеги.

  1. Научи се да ги разпознаваш

Какво прави един колега токсичен? Всъщност възможностите са много. Анна Верасай споделя три основни в HR Digest: те обичат клюките, карат те да се защитаваш и често са двулични. Но чертите, по които можеш да разпознаеш токсичен колега, всъщност са много повече. Запитай се: „този човек характеризира ли се с непродуктивност, която подкопава работата на екипа и компанията като цяло?”. Всеки, който срива самочувствието ти или е затворен за комуникация и колаборация може да бъде определен като „токсичен”.

2. Постави ясни граници

Работата с колеги, които притежават тези негативни качества, може да бъде емоционално изтощителна и да поражда гняв и безнадеждност. Така че е от огромно значение човек да се научи как да си общува и как да не общува с такива хора. Поставянето на граници е важно за всички професионални взаимоотношения, но това важи в още по-голяма степен за отношенията с този тип колеги.

Лиса Гюлесариън – специалист по развитие на обучението, споделя пред Thrive Global, че границите могат да бъдат поставени чрез използване на конкретни фрази или ограничаване на разговорите с тези хора. “Отговаряй с кратки изречения и без ентусиазъм или, ако искаш да си още по-директен, просто си мълчи”, съветва тя. Така колегата има по-малка възможност да използва думите ти срещу теб, да говори негативно или да разпространява клюки за теб.

3. Сподели и отстоявай собствените си ценности

Д-р Хайди Брук – специалист по токсични връзки и емоционален тормоз, посочва, че е лесно да се отдалечиш от собствените си ценности, когато общуваш с токсичен човек, особено по време на разговорите с него. „Когато се защитаваш, обясняваш гледната си точка или се опитваш да постигнеш компромис, може да оставиш на заден план собствената си ценностна система, докато се опитваш да избегнеш конфликт. Помни кой си, на какво държиш и защо си избрал тази кариера”, съветва тя.

Дори само ако си напомниш своите ценности преди разговор с такъв човек, това може да ти помогне да останеш здраво стъпил на земята. Така, ако станеш емоционален по време на разговора, опитай да говориш директно, със съчувствие и уважение, установявайки своите ценности.

4. Разговаряй с някой по-висшестоящ

Основателят на Prospect Therapy Сара Станизей споделя пред Girlboss, че когато токсичността стане твърде много, е препоръчително да поискаш намесата на неутрална трета страна. “Допитай се до мениджър, който не е пряк шеф на никого от вас. Целта е някой друг да се включи в разрешаването на конфликта между вас и да подобри отношенията ви”, казва тя. Идеалният вариант е неутралната трета страна да изслуша двама ви и да ви помогне да намерите решение.

Все пак трябва да се отбележи, че не всички токсични ситуации могат да бъдат разрешении с помощта на трета страна. Ако ситуацията е от типа “той каза, тя каза” и включва клюки и цялостно негативно отношение, е по-добре да проведеш разговор само с шефа си. Сподели какво те притеснява и как това се отразява на работата ти и атмосферата в офиса. Лидерите искат да са наясно с проблемите в офиса, за да ги разрешат, затова ги усведоми за случващото се (ако все още не знаят), защото това ще помогне на компанията като цяло.

Заслужаваш да харесваш работата си и да имаш работно място, където царят подкрепа и добри отношения между колегите. Ако нечие държание заплашва това, имаш възможността да се справиш – дали чрез поставяне на ясни граници или с помощта на някого по-високо в йерархията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *