Партньор на Проватон
 Хотелиери и туроператори от Варна вече мислят как да върнат туристите за следващото лято

Хотелиери и туроператори от Варна вече мислят как да върнат туристите за следващото лято

Сподели в

С близо 45% са намалели нощувките във Варна и областта през най-силния за туризма месец август в сравнение със същия период на миналата година. Причината е пандемията от COVID-19, която засегна сериозно туристическия сектор, съобщава БНТ.

На този фон, във Варна се провежда изложението “Туризъм експо”. Целта на форума е да се очертаят новите модели за справяне с кризата в бранша.

Въпреки пандемията, хотелиери и туроператори вече мислят как да върнат туристите в България през следващата година. От бранша обсъждат варианти за предлагане на по-ниски ценови пакети и по-качествена туристическа услуга.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите коментира: “Туризмът е бизнес, който няма как да загине. Има много туристи, които с нетърпение чакат да се охлаби положението, да има полети. Много туристи има, които чакат, за да дойдат при нас. Има много туристи, които обичат българското Черноморие и ще се върнат при нас”.

Най-трудната си година изпращат и летищата във Варна и Бургас. Двата аеропорта отчитат 80% спад на пътниците и на приходите. От компанията са кандидатствали по мярката 60/40, за да запазят персонала си.

Франк Кванте, изпълнителен директор на летищата във Варна и Бургас заяви: “Трябва да разговаряме с правителството какви допълнителни мерки могат да се предприемат, за да оцелеем. Въпреки че нашият бизнес е на критично ниво, инвестираме много, за да опазим здравето на пътниците”.

Очакванията за следващата година са по-оптимистични. Планирани са полети от Англия, Полша и Чехия, които са традиционни за България пазари.

Димитър Биков, началник отдел “Авиационен маркетинг”, Летище Варна допълва: “Остават двата големи за нас въпроса, дали руският пазар ще отвори и дали английският пазар ще отвори, тъй като тази година и двата пазара бяха затворени, което нанесе големи щети. Това са два от трите най-големи пазара на двете летища”.

Бизнесът, свързан с туризма, също се справя трудно с последиците от пандемията. Емилия Ангелова е управител на фирма за продажба на техника за хотели, ресторанти и за дома.

Емилия Ангелова, управител на фирма коментира: “Все още се справяме сами. Да, трудно ни е, защото хора се разболяват, но се завърта по някакъв начин машината.

От туристическия бранш са категорични, че могат да излязат от трудната ситуация, но са необходими специализирани обучения на служителите за работа в новите условия”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *