Партньор на Проватон
 Фестивал за съвременен танц се провежда в квартала на слепите и глухите във Варна

Фестивал за съвременен танц се провежда в квартала на слепите и глухите във Варна

Сподели в

Три танцови спектакъла ще бъдат показани по време на фестивала за съвременен танц «Танцови маршрути», чието второ издание продължава през месец ноември с подкрепата на Министерството на културата на сцената на Операта и в Дома за култура на слепите «Успех».

Цел на организаторите на фестивала е да се популяризира изкуството на съвременния танц във Варна, а тяхно желание – то да бъде еднакво достъпно за всички. Затова тази година част от фестивала ще се проведе в квартал «Успех» – така наречения квартал на слепите и глухите. По този начин се предоставя по-богат културен живот на местната общност, като в същото време вниманието на гражданите се насочва към тази малко позната част на Варна.

Гости на фестивала са две от най-известните български танцови формации: АТОМ Театър и Танцова компания ДЮН. Техните спектакли «Клопка»/«Искам» и «Ритуали на душата» ще бъдат показани на сцената на Операта на 22 и 29 ноември от 19:00 ч.

На сцена «Успех» ще бъде показан спектакълът “Re:…” на домакините Варна Денс Театър. Той ще се проведе на 6-ти декември от 17:30 с вход свободен. Организаторите обещават и малки предколедни изненади.

Варна Денс Театър е културна организация с фокус върху съвременния танц. Създаден е от две варненки, завърнали се в родината след дълги години извън граница.

“Чрез своята работа ние се стремим да направим съвременното танцово изкуство неизменна част от културния ландшафт на града.

Наше желание е да използваме своя международен опит, за да допринесем към разнообразието на сценичните изкуства и запознаем широката публика със съвременния танц, като в същото време предоставяме платформа за развитие и изява на талантливи български артисти и хореографи.

Идеята “Варна Денс Театър” бе разработена заедно с Надя Димокова – впоследствие основен хореограф на Варна Денс Театър. Началото бе поставено през месец юли 2018 г. с дебютната постановка “Зад обявите”, чиято премиера бе осъществена с подкрепата на Министерство на културата, показвана многократно на сцената на Варненска опера, селектирана за участие в Нощ на театрите – Варна 2018 и представена в чужбина”, споделят от Варна Денс Театър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *