Партньор на Проватон
 Оставиха в ареста изверг от Варна, блудствал с две от малолетните си дъщери

Оставиха в ареста изверг от Варна, блудствал с две от малолетните си дъщери

Сподели в

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка “задържане под стража“ на 47-годишния Даниел М., обвинен че блудствал с две от малолетни си дъщери, съобщиха от пресслужбата на съда.

Разследването е започнало на 15.11.2020 г. след подаден сигнал за престъплението, а ден по-късно Даниел е привлечен като обвиняем. Има данни, че той е извършвал посегателствата срещу двете деца – на 11 г. и 12 г. в продължителен период от време.

Повдигнатото му обвинение е за тежко умишлено престъпление, за което предвиденото в НК наказание е “лишаване от свобода“ от 5 до 20 години.

Даниел М. е безработен, осъждан, като са му налагани наказания “лишаване от свобода“, включително изтърпени ефективно. Има множество криминални регистрации, включително и за блудство с малолетно дете от 2006 г. В хода на досъдебното производство са налице данни, че е упражнявал домашно насилие спрямо децата и жена си, с която съжителства на съпружески начала. В домакинството живеят 8 деца. Събрани са данни, че е агресивен и конфликтен, включително към съседите си.

Адвокатът на Даниел М., заяви че обвиняемият с съдействал на разследването и имал интерес от разкриване на обективната истина. Бил строг баща, който държи децата му да учат и да не вървят по лош път. Авторството на деянието било спорно, тъй като се базирало единствено на показанията на две малолетни деца. Майка им заявила, че не е ставала свидетел на подобни посегателства. Няма опасност 47-годишният мъж да се укрие, тъй като има постоянен адрес, увери защитата. Освен това Даниел бил с диабет на инсулин и престоят в ареста щял да вложи здравословното му състояние.

Според прокуратурата необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение се обосновава от висока обществена опасност на деянието и обвиняемия. 47-годишният мъж е бил осъждан ефективно, но това не му е подействало възпиращо и той не се е поправил.

Варненският окръжен съд прецени, че доказателствата по делото са достатъчни, за да бъде направено обоснованото предположение за съпричастност на Даниел М. към авторството на деянието. Съдебният състав намери за реална опасността лицето да извърши престъпление или да се укрие, с цел да осуети наказателна репресия спрямо себе си. Основания за това са предишната му съдимост и спецификата на престъплението, в което е обвинено. Съдът не прие и защитната теза, че след като свидетелските показания са дадени от малолетни деца, не бива да се считат за надеждни.  Относно здравословното състояние на 47-годишният мъж, съдът заяви че не са били представени доказателства за него. Дори и то да е такова, каквото се твърди, няма основания да се счита, че Даниел не може да бъде лекуван в местата за лишаване от свобода, намира съдът.

Поради тези съображения Окръжен съд -Варна определи най-  тежката мярка за неотклонение на Даниел М. “задържане под стража”.

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *