Партньор на Проватон
 Как да давате съвети, които хората ще послушат

Как да давате съвети, които хората ще послушат

Сподели в

Три са факторите, които определят дали хората ще послушат даден съвет  – дали той идва от професионалист, дали даващият съвети е по-опитен от търсещия помощ и от характера на питащия – ако е сигурен в своите решения, е по-малко вероятно да приеме съвета, пише авторът на FORBES Стефани Саркис – консултант по психично здраве с над 20-годишна практика.

Тя дава препоръки за това как съветите ни да бъдат чути.

Уверете се, че отсрещната страна иска съвета ви. Ако някой не приема съвета ви, запитайте се дали изобщо е потърсил вашата помощ. Дори и зад съвета да стоят добри намерения, ако той е непоискан, вероятността да бъде послушан е малка, особено ако човекът отсреща чувства, че сте прекрачили някаква граница. Първо попитайте събеседника си дали има нужда от съвет и ако отговори отрицателно, не го приемайте лично – той може вече да има цялата информация, от която се нуждае.

Обяснете накратко защо сте квалифицирани да дадете съвет или посочете кои са източниците ви на информация. Споделете, ако сте се сблъсквали с подобен проблем, и подкрепете предложенията си с данни за получена квалификация или посетен семинар – може да ви се струва, че по този начин само ще се хвалите, но не е така – това показва защо съветът ви има стойност.

Определете целта си. Важни са не само думите, които казваме, а и какво стои зад тях, като двете невинаги се припокриват. Дали със съвета си се опитвате да подобрите живота на човека отсреща, да му помогнете да получи повишение, дали искате да го насочите към определена компания или продукт – уверете се, че съветите ви отговарят на нуждите му. Ако давате съвети на някого в рамките на по-дълъг период, редовно проверявайте дали целите ви не са се променили.

Разкрийте, ако сте в конфликт на интереси. Ако посъветвате човека отсреща да избере компания, която харесвате, но сте приятели със собственика или пък такава, в която имате дял, непременно споделете тази информация. Не е изключено отсрещната страна да научи така или иначе и в този случай не само съветът ви ще изглежда подвеждащ, но може и да го накара да се запита каква друга информация сте скрили.

Установете за себе си дали сте обективен. Ако ви поискат съвет за доставчик на услуга, а вие сте имали неприятен опит с определена компания, какво ще направите – ще им кажете ли директно да не търсят въпросната фирма или ще насочите вниманието към друга, без да споделяте опита си? Подбирайте внимателно думите си, защото ако споделите критиките си, те може да стигнат до въпросната компания. Ако ви попитат директно за мнението ви за тази компания, по-добре насочете вниманието към друга – такава, която бихте препоръчали.

Обърнете внимание на емоциите. Уверете се, че срещите ви с човека, поискал съвет от вас, са удобни и за двете страни, осигурете храна и напитки, за да направите обстановката по-приятна, особено ако ще обсъждате сложни проблеми.

Търсете обратна връзка. По време на разговора питайте човека, потърсил съвет, дали има въпроси и дали разбира отговорите ви. Помолете го да се свърже с вас по-късно и да разкаже за резултата. Обратната връзка е важна информация, която ще ви помогне да разберете повече за умението си да давате съвети.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *