Партньор на Проватон
 Спрете да се тревожите за миналото

Спрете да се тревожите за миналото

Сподели в

Със смяната на сезона от лято в есен идват и типичните спадове в настроението, които тази година несъмнено ще станат по-изразени поради сложната здравна ситуация, през която преминаваме. През октомври дните стават все по-кратки, докато настъпи промяната на времето, която ни вкарва в зимната атмосфера, а през тези дни поддържането на позитивно отношение към бъдещето се превръща в повече от необходимост. Брайън Е. Робинсън, престижен психолог и журналист, състави списък с дейности, публикуван в „Psychology Today“, които можете да направите, в случай че ви налегне типичната сезонна депресия, умножена по две тази година.

Огледайте се – Нещо толкова просто, колкото да осъзнаеш всичко около себе си. Много пъти пренебрегваме неща, които виждаме всеки ден и които намираме за най-ежедневни. Ако обаче обърнем малко внимание на детайлите и погледнем тези често срещани елементи с други очи, нивото ни на благосъстояние може да се увеличи, без дори да забележим. „През октомври листата на дърветата падат и цветовете на пейзажа се променят. Дните започват да се съкращават, по-студено е. Есенната атмосфера е най-вдъхновяваща за извършване на някаква артистична дейност. Ако се опитате да уловите всички тези цветове, които виждате всеки ден през прозореца на лист с акварел, може да се окаже, че в теб спи някой велик художник“, анализира Робинсън.

Отделете време за медитация – „Помислете за създаването на поредица от съчетания, които привличат вниманието ви поне пет минути на ден, за да поддържате психически и жизнено равновесие. Медитацията помага да се успокои ума. Тя може да помогне за облекчаване и намаляване на хроничната болка и на симптомите на депресия. Също така повишава имунната ви система, подобрява настроението и повишава производителността ви“, обяснява психологът.

Опознайте себе си по-добре – Обърнете внимание на реакциите си към неща, които ви се случват всеки ден. Когато не можете да контролирате какво се случва, предизвикайте себе си да промените начина, по който реагирате на случващото се. В това се крие вашата сила“, съветва Робинсън. Визията на психолога е съвсем проста: ако вместо да оплакваме случващото се, се изправяме срещу него и се опитваме да реагираме на него по положителен начин, ще сме постигнали много повече, отколкото ако сме се предали на най-малкия признак или индикация за затруднение. В този смисъл е много важно да бъдете състрадателни и добри към себе си.

Поглед към бъдещето – Дошло е времето да си представим какъв искаме да бъде живота ни, когато свърши пандемията. Как се виждате след няколко месеца или години? Какви желания бихте искали да изпълните? „Спрете да се тревожите за миналото и гледайте към бъдещето. Не можете да промените другите, но можете да промените себе си“, отбелязва психологът.

Отстранете стреса – Понякога точно тази мания за бъдещето ни кара да страдаме от епизоди на стрес или безпокойство. Най-лошото е да се окажете твърде притеснени от проблеми, които все още не съществуват или не могат да бъдат отстранени в краткосрочен план. Преди всичко, пазете се от повтарящи се мисли, които имат отрицателно съдържание, защото и най-сложните проблеми имат решение.

Намалете дневната скорост – Тези пандемични времена изискват търпение и спокойствие. Може да се окажете на работа от разстояние и повече да не се налага да бързате през половината град, за да стигнете до офиса навреме. Затова приемайте нещата. „Прекратете забързаното си работно време и се насочете към здравословното хранене. Определете график за задачи и договорете разумни срокове, които едновременно да намалят стреса в работата и да подобрят вашата производителност“, казва Робинсън.

Дръжте далеч негативните мисли – Когато се случи нещо лошо, проявете любопитство, вместо да го съдите от негативната призма и се запитайте: „ Как мога да преодолея тази трудност по ефективен начин и да я обърна, за да се възползвам?“, препоръчва психологът. Понякога в най-големите кризи възникват най-много възможности. Кой знае? Ако го направите правилно и се ориентирате, когато пандемията приключи, вие ще бъдете напълно обновен човек. Може би всички тези изпитания на съдбата ще ви донесат предимства.

Поддържайте форма и се грижете за себе си – Вашата физическа и психическа съпротива трябва да бъде висока, за да се преборите с несигурността на тези времена. Минете на диета без да ограничавате значително онези ястия, които харесвате, гответе повече за себе си и развивайте своята спортна страна. Ако поддържате диета с ниско съдържание на калории и мазнини и се занимавате с физически упражнения, ще правите много повече, отколкото мислите за здравето си. „Само 5 до 10 минути грижи за себе си на ден могат да помогнат много за намаляване на стреса и презареждане на батерията, както и за повишаване на вашата производителност“, на мнение е психологът.

Източник: elconfidencial.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *