Партньор на Проватон
 Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Климатичните промени са по-голяма заплаха от COVID-19

Сподели в

Светът трябва да реагира със същата неотложност на климатичните промени, както и на кризата, предизвикана от новия коронавирус. Това подчертаха от Червения кръст, като предупредиха, че глобалното затопляне представлява по-голяма заплаха от COVID-19, съобщава “Франс прес”.

Дори докато пандемията бушува, климатичните промени не спират да причиняват големи щети, изтъква в нов доклад Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC).

В доклада за глобалните катастрофи от 1960-те години насам, базираната в Женева организация посочва, че светът е бил засегнат от повече от 100 бедствия – много от тях свързани с климата – откакто Световната здравна организация обяви пандемията през март.

Повече от 50 милиона души са били засегнати, се казва в съобщението.

“Разбира се, Covid е там, той е пред нас, засяга нашите семейства, нашите приятели, нашите роднини”, каза генералният секретар на IFRC Джаган Чапагайн на виртуална пресконференция.

“Това е много, много сериозна криза, пред която светът е изправен в момента”, каза той за пандемията, която вече отне над 1,3 милиона човешки живота.

Но той предупреди, че IFRC очаква “изменението на климата да има по-значително средносрочно и дългосрочно въздействие върху човешкия живот и на Земята”.

И макар да изглеждаше все по-вероятно една или няколко ваксини скоро да станат достъпни срещу Covid-19, Чапагайн подчерта, че “за съжаление няма ваксина за изменение на климата”.

Що се отнася до глобалното затопляне, той предупреди, че “ще са необходими много по-устойчиви действия и инвестиции, които наистина да защитят човешкия живот на тази Земя.”

Честотата и интензивността на екстремните метеорологични и климатични събития вече са се увеличили значително през последните десетилетия, заяви IFRC.

Само през 2019 г. светът е бил засегнат от 308 природни бедствия – 77 процента от тях, свързани с климата или времето – убиха около 24 400 души.

Броят на бедствията, свързани с климата и времето, непрекъснато се увеличава от 60-те години на миналия век и е нараснал с близо 35 процента от 90-те години на миналия век, каза IFRC.

Това е смъртоносно развитие.

През последното десетилетие бедствията, свързани с времето и климата, убиха повече от 410 000 души, повечето от които в по-бедните страни, като вълните и бурите се оказаха най-смъртоносните, се казва в доклада.

Изправен пред тази заплаха, която “буквално заплашва нашето дългосрочно оцеляване”, IFRC призова международната общност да действа с необходимата спешност.

Изчислено е, че през следващото десетилетие ще са необходими около 50 милиарда долара годишно, за да помогнат на 50 развиващи се страни да се адаптират към променящия се климат.

IFRC подчерта, че тази сума е “намалена от глобалния отговор на икономическото въздействие на Covid-19″, който вече е надхвърлил 10 трилиона долара.

Той също така оплака, че голяма част от парите, инвестирани досега за предотвратяване и смекчаване на последиците от изменението на климата, не отиват за най-застрашените развиващи се страни.

“Първата ни отговорност е да защитим общностите, които са най-изложени и уязвими на климатичните рискове”, каза Чапагайн, като предупреди, че “нашите изследвания показват, че светът колективно не успява да направи това”

“Съществува ясна връзка между това къде е най-голям климатичният риск и къде отива финансирането за адаптиране към климата”, каза той.

“Това изключване би могло много да струва човешки живот.”

news.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *