Партньор на Проватон
 170-килограмова статуя на Атанас Буров ще краси площад във Варна

170-килограмова статуя на Атанас Буров ще краси площад във Варна

Сподели в

Висока 1,8 м и тежаща 170 кг , изработена от месинг статуя на банкера Атанас Буров до няколко месеца ще украси площад във Варна. Починалият в пазарджишкия затвор при изтърпяването на наложената му 20-годишна присъда от т.нар. Народен съд финансист е изобразен в цял ръст, с бастунче в едната ръка и с джобен часовник в другата. На главата е с неизменното си елегантно бомбе. Статуята е дело на скулптора Атанас Карадечев по поръчка на пожелал да остане засега анонимен меценат от морската столица.

Фигурата ще бъде отлята в старозагорската леярна на „Милчев 61“, в момента се подготвят трите калъпа за отделните части, които в последствие ще бъдат събрани в едно, коментира  собственикът на дружеството Георги Милчев. В процес на подготовка са и две месингови фигури, също в цял ръст на гайдарчета, които ще отпътуват към Златоград.

Авторът на паметника на Буров Атанас Карадечев е работил над творбата си близо година, преди да стигне до окончателния й вид, през това време той е изчел всичко за банкера. Грабнала го българщината, прозорливостта за хората и народа, но най-силно го впечатлила мисълта му, че „ трябва да си плащаме, а не да минаваме между капките.“

Творби на пловдивския скулптор, са продавани редом с работи на Хенри Мур от акционната къща „Шулер“ и на Ван Гог в „Отел Друо“.

Бил е ученик  на Георги Чапкънов – Чапа, от когото е наследил и известна доза суеверие, че не бива да говори за недовършена още скулптора, за да не я …урочаса.Сред многобройните му творби е и уникалният “Паметник на благодарността“ в родния му Пловдив, който е създаден през 1998 година и се намира на мястото където на 10 март  1943 г.  пловдивските евреи са били събрани в очакване да бъдат депортирани. Гражданите на града не допускат това и със заповед това е отменено.Формата на паметника е във вид на шофар – ритуален рог, използван в съботните служби.

Варненския паметник на Атанас Буров ще бъде четвъртият  в България след тези в София на Емил Попов, в Горна Оряховица на Борис Борисов и Пазарджик на Леон Бабачев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *