Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: 450 легла за коронавирус има във Варненско

Стоян Пасев: 450 легла за коронавирус има във Варненско

Сподели в

„Картината на заболеваемостта от COVID-19 в Област Варна е динамична, но за сега овладяваме положението. Всеки нуждаещ се получава медицинска помощ“. Това заяви областният управител Стоян Пасев.

Към момента има 450 легла за лечение на заразени с коронавирус. 11 болници в областта ще приемат ковид пациенти, включително и Транспортна болница във Варна.

„Болницата има задължение от 300 хиляди лева за местни данъци и такси. Общината се съгласи те да бъдат разсрочени. В тази болница има 60 легла, от които поне 12 могат да се използват за лечение на хора с коронавирус“, каза Пасев.

Областният щаб за борба с коронавируса в града ще заседава в понеделник от 11 часа. Ще бъде обсъдена ситуацията с болницата в Девня, която още не е включена в списъка на лечебните заведения за настаняване на болни от вируса.

„Там проблемите са по-скоро административни – липса на инфекционист или с НЗОК, но мисля, че тези проблеми скоро ще бъдат решени“, допълни Стоян Пасев.

Тежка е ситуацията в болницата в Провадия. Още в понеделник ще бъде взето решение дали да се командирова екип от друга болница, за да се компенсира липсата на заболелите доктори там, обясни още Пасев.

„Легла има, но медицинските екипи са малко, а за да има спокоен работен процес трябва да има поне 4 ковид екипа“, допълни още Областният управител.

От тази вечер проверките на заведенията във Варна ще станат още по стриктни и масови, защото много от тях работят в забранените за това часове.

„Имам сигнали за поне 6 заведения, които отварят задните си входове и правят тайни събирания на клиенти“, каза Пасев.

От понеделник Кръвният център във Варна ще започне работа с рековалесцентна плазма. Търсят се дарители, напомни областният управител на Варна Стоян Пасев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *