Партньор на Проватон
 Новото рибарско пристанище във Варна е пред завършване

Новото рибарско пристанище във Варна е пред завършване

Сподели в

Дейностите по строителството на рибарското пристанище „Карантината“ в кв.“Аспарухово“ са приключили, а изпълнението на проекта ще завърши в срок, съобщиха от общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ във Варна.

Изградена е триетажната модерна сграда, в която са предвидени помещения за разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба. Бетонoвозите ще приключат работа до няколко дни и остават довършителните дейности и разчистване на терена, коментира представителят на фирмата-изпълнител, Георги Вецев.

Проектът „Рибарско пристанище-Карантината“ се финансира от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. и е на обща стойност 13 578 483 лв.  От тях 7 894 364,51 лв. са безвъзмездна финансова помощ.

Строително-монтажните работи започнаха през май, миналата година. С реализацията на проекта се създава защитена акватория за безопасно акостиране на рибарските лодки. Така ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове.

След пускането му в действие тук ще акостират 103 рибарски лодки, 8 кораба с дължина между 18 и 24 метра и 4 кораба с дължина над 4 метра. Проектът предвижда и 2 крана за разтоварване на улова. За нуждите на рибарите ще има и колонки за електричество и вода.

Пристанището ще е готово да посрещне своите първи посетители в срок, уверяват от община Варна. Негов оператор ще бъде ОП „Общински паркинги и синя зона“ с управител Младен Иванов.

dnesplus.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *