Партньор на Проватон
 „Истинската жена трябва … “- как стереотипите ни пречат да постигнем успех

„Истинската жена трябва … “- как стереотипите ни пречат да постигнем успех

Сподели в

Дори и най-„перфектната“ жена не може да промени факта, че в денонощието има само 24 часа

Докато жените се опитват да прегърнат необятността и да са в крак с всичко, единственото нещо, от което наистина се нуждаят, е да си починат като хората

Успехът донякъде прилича на ходенето – ако поемете директно към целта си с уверена крачка, бързо ще стигнете до нея. Ако от време на време се отклонявате заради различни неотложни задачи, тогава времето за изминаването на един и същ път ще отнеме в пъти повече. При жените по-често се наблюдава вторият вариант, а причината за това е традиционното възпитание и спазването на семейните ролеви стереотипи. Какво ни пречи да постигнем успех и как да намерим изход от порочния кръг на „отговорностите на жените“?

Момичетата все още се възпитават да мислят, че „истинската жена“ трябва да може да прави всичко: да изгради успешна кариера или бизнес, да поддържа дома си, да отглежда деца и, разбира се, да е все така желана от партньора си. Забелязали ли сте, че има съвсем различен подход при отглеждането на момчета? Смята се, че истински „мъжките“ задачи са да бъдат силни, успешни и търсени, да печелят много и … това е?

Момчетата не се срамуват, че са небрежни. Те не са подготвени да бъдат грижовни бащи. Те не са научени да носят отговорност за някой друг, освен за себе си, а често очакват друг да носи отговорността и за тях. В резултат на това те са фокусирани върху доста тесен кръг от дейности: учене, спорт, развиващи активности по интереси. Малки неща, като миене на чинии и смяна на памперси съществуват извън мъжката картина на света – по подразбиране това е чисто женска работа, „заложена им по природа“.

За съжаление много хора все още разделят работата на „женска“ и „мъжка“, като смятат първата за по-лесна. По някаква причина на никого не му хрумва да изчислява часовете, прекарани от момичетата в типично „женски“ задължения.

Нека изчислим какво се добавя към осемте часа на средния работен ден за жените:

  • време да заведете и вземете детето от детската градина или училище;
  • водене на деца на спорт, кръжоци и уроци;
  • помощ при подготовка на уроци и извънкласни дейности;
  • готвене и миене на съдове;
  • почистване, пазаруване на храна, грижи за домашни любимци.

В тази ситуация просто няма как да отделите време за развитие на бизнес, преквалификация или писане на научен труд. Следователно жените с деца в традиционен брак са по-малко успешни: цялата им енергия и време са разпределени между огромен брой сфери на отговорност.

Забележим ръст в бизнеса или кариерата най-често се забелязва или при неомъжени и бездетни жени, в богати семейства с персонал от служители и гувернантки, или при жени след 40 години, с пораснали деца и в дългоочакван развод. Всички останали, в най-продуктивната си възраст, губят живота си, правейки, както подобава, всичко.

Момичетата безкористно се справят перфектно с управление на времето и се стараят да не отлагат нищо. А единственото, от което наистина имат нужда, е да имат време за почивка и за собствените си нужди. Време е да потърсите помощ.

Решения

Вземането на това решение обаче не е лесно. За да се освободите от рутината на битовизма, без да се чувствате виновни, трябва да промените много в себе си. Пренастройте мисленето си, преразпределете приоритетите, зачеркнете стереотипите.

Първо, поне на ниво логика, трябва да осъзнаете, че е нереалистично да постигнете забележим успех, ако 80% от свободното ви време не ви принадлежи и се изразходва за обслужване на семейството и поддържане на ежедневния комфорт. След това е необходимо да се преразгледа „семейното споразумение“ относно отговорностите на всеки от съпрузите и да се преразпредели тежестта по-равномерно между всички членове на семейството. Помислете за повече домакинска техника у дома, която ще ви спести време, а при възможност и за жена, която веднъж-два пъти седмично да помага с домакинството. Партньорът трябва да участва активно в грижата за детето не само у дома, но и при различните му активности. Ако по никакъв начин не можете да стиковате графиците си, помислете за помощ от близки, детегледачка или потърсете дейности, при които организаторите осигуряват транспорта на децата от училище до съответното място.

Остава правилно да приоритизирате останалите си задължения и на първо място да направите това, което е най-изгодно от гледна точка на дългосрочната перспектива. Например, инвестирайте време в образованието си, за да можете след това да вършите същата работа с по-високо заплащане.

Най-важното е да спрете да се придържате към социалните стереотипи за „истинска жена“, „добра съпруга“ и „идеална майка“. Дори и най-„истинската“ жена не може да промени факта, че има само 24 часа на ден. Ако имате желание да станете по-успешни и да имате истински измерими постижения в бизнеса или кариерата, трябва да се откажете от лошата идея да можете да правите всичко наведнъж.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *