Партньор на Проватон
 Workation и coliving – новите тенденции на работното място

Workation и coliving – новите тенденции на работното място

Сподели в

Промените в начина на живот, наложени от пандемията на коронавируса, задвижиха и нови тенденции на работното място. Освен работата от разстояние, една от първите адаптации, които много компании направиха, сега се появява концепцията за преместване на работата на мястото за почивка, където животът може да се развива с по-добро качество. Възможността за споделяне на работното място и дома с други хора, с които да се създадат професионални взаимодействия, например е известно като coliving. Кризата Covid-19 несъмнено е тласнала работата от разстояние. Много работници бяха уволнени през март и няма да се върнат в офиса дълго време. Това повлия икономически на сектора на недвижимите имоти, но създаде и нови тенденции в заетостта и жилищата, пише испанското икономическо издание eleconomista.es.

„В краткосрочен план тази ситуация на застой доведе до промяна в манталитета на много хора по отношение на жилищата. Много хора преценяват добре къде искат да живеят и в какъв тип жилища и население“, казва Ксавие Анцано Бергуа, преподавател в магистрърската степен по градско и градоустройствено планиране в Свободния университет на Каталуния.

„Работата от разстояние може да допринесе за пренаселване на някои селски райони на страната ни: за работника това означава постигане на много по-устойчив жизнен стандарт и повишава много повече реакцията им от психо-емоционална гледна точка“, казва Манел Фернандес Хария, преподавател по икономика и бизнес в Свободния университет на Каталуния и експерт по благосъстоянието на труда.

Тази криза се отрази и на цената на наемите и туристическите апартаменти: много от тях престанаха да бъдат такива. Според портала за недвижими имоти pisos.com, през август наемната цена е паднала значително в сравнение със същия месец на миналата година в градове като Барселона, Валенсия, Палма или Мадрид. В столицата, например, тя е паднала с 2,67%. По същия начин 20% от офертите за туристически наем в Испания вече са се променили в жилищни наеми.

Workation – съчетайте работата с ваканция!

Опитът да се комбинира работата от разстояние с по-здравословен начин на живот или по-добро качество на живот доведе до тенденцията workation, родена от думата work (работа) и vacation (ваканция), позволяваща отдалечената работа да бъде прехвърлена на по-спокойни места от собствения ни дом. Не само компаниите за отдаване под наем, като Booking например, се присъединиха към тази тенденция, а и някои от големите световни хотелиерски компании като Marriott International вече я предлагат.

Стаите с удобства и съоръжения за дистанционна работа, помещения, предназначени за видео разговори, и добра безплатна Wi-Fi услуга са някои от промените. Хотелите се стремят да привлекат служители и висши мениджъри, искащи да обединят дистанционната работа с удоволствията, а някои дори предлагат пакети за домашно обучение (homeschooling), за да ангажират децата, докато сте на работа.

Не само хотелите предлагат такива удобства. Такава оферта вече беше пусната от страни като Барбадос и Бермудските острови, които предлагат визи за пребиваване до 12 месеца на тези, които искат да работят от разстояние.

„Това може да се превърне във възможност да видим как можем да движим нашият бизнес в нови посоки“, обяснява Манел Фернандес Хария.

Работата далеч от дома има положителни ефекти

В Испания, например, фирма Belvilla предлага просторни вили в Дения, Хавеа или Алтея под наем, с открит басейн, добра гледка и Wi-Fi. Но какви са предимствата при използването на втори дом като работно пространство?

На първо място, това е начин за насърчаване на работния туризъм. „Състои се от използване на зони, които обикновено са ненаселени и недостатъчно използвани, придавайки им друго значение“, обяснява Фернандес Хария. Второто е, че икономиката се засилва. „И за служителя асоциирането на работата с приятно пространство, свързано с качествено свободно време, пряко влияе върху мотивацията и желанието за работа и това се отразява върху производителността“, обяснява експертът. Всъщност, според неотдавнашен доклад на американската организация за здравни услуги Cigna, извършен в различни страни, включително Испания, 79% от работниците, които се връщат на работа, страдат от синдрома на постоянната връзка (always on), който съвпада с нарастването на работата от разстояние заради пандемията.

Според проучването 45% от работещите испанци признават, че страдат от стрес, свързан с работата. „Телекомуникациите могат да бъдат фактор за благосъстоянието, но също могат да доведат до стрес и емоционално изтощение в резултат на хиперсвързване“, казва Фернандес Хария, който предупреждава, че „да се научим да работим безопасно, насърчавайки дигиталното изключване от компания и практикуването на workation може да бъде много добра стратегия за намаляване на професионалното и емоционално прегаряне“.

“Coliving” – от Силициевата долина до Испания

Друг жилищен феномен, който започва да се появява, е coliving, който позволява дистанционна работа и споделяне на това пространство с други хора с цел постигане на малко свободно време и мрежа от контакти. Това е форма, подобна на workation, която може да се практикува в хотел, но без да бъдете сами и където освен това могат да се създадат професионални отношения.

Като цяло той представлява наем за обзаведен апартамент с всички включени разходи и услуги (wifi, тераса и плувен басейн, например), който може да се споделя от 5 до 50 души с възможност да подновявате договора месец за месец. В Англия, Германия или САЩ този модел е много утвърден и изглежда си проправя път и в Испания, в градове като Барселона, Мадрид, Лас Палмас, Фуертевентура, Валенсия и други.

Това явление се появи в района на Силициевата долина, където много млади хора отиват с намерението да започнат своята технологична кариера и изпитват трудности да си намерят жилища на достъпни цени. Ето защо мнозина решиха да наемат апартаменти заедно, превръщайки ги в идеални професионални общности.

Въпреки това coliving се описват като пространства за общност, работеща в мрежата, за споделени знания и професионални взаимодействия. Coliving се практикува за кратък престой, обикновено от по-млади хора и по-често в градски пространства, отколкото в жилища, които са по-близо до природата.

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *