Партньор на Проватон
 Фразите, които един лидер никога не бива да изрича

Фразите, които един лидер никога не бива да изрича

Сподели в

Твърде много мениджъри се оказват на лидерски позиции, без да разполагат с нужните познания и уменията, за да вдъхновяват и мотивират служителите си.

В това число влизат и комуникационните умения, а ако трябва да бъдем по-конкретни  – използването на правилните думи и фрази. Макар че действията говорят по-силно от думите, когато човек каже нещо, което не трябва да казва, последствията могат да бъдат тежки.

Използването на личния авторитет или статус за обиждане и омаловажаване на служители, които са на по-ниски нива в йерархията на компанията, действа унищожително не само за продуктивността и ангажираността на конкретния служител, а и на тази на неговите колеги.

Имайки всичко това предвид, трябва да отбележим, че съществуват няколко често употребявани фрази, които добрите лидери никога не използват. Ето и три от тях:

„Нямам нужда от чужди съвети“

Лошите шефове не са екипни играчи, защото те нямат достатъчно доверие в способностите на своите служители, за да им делегират важни задачи и да търсят мнението им при взимането на трудни решения. При тях всичко опира до власт и контрол, които трябва да упражняват постоянно, за да засищат егото си. От друга страна, когато са изправени пред някакво предизвикателство, първото нещо, което правят добрите лидери, е да потърсят мнението на членовете на своя екип. Те дават възможност на всеки техен служител да се изкаже и взимат предвид получената обратна връзка при вземането на окончателно решение за действията, които трябва да бъдат предприети. В много случаи тези решения не са най-популярните, но почти винаги те са правилните, тъй като се основават на възможно най-голям брой различни гледни точки, споделени от умни и талантливи хора.

„Не нося отговорност за това“

Лошите шефове никога не поемат отговорност за собствените си грешки и винаги търсят начин да прехвърлят вината върху някой друг. Добрите лидери оставят егото си настрана, защото знаят, че да признаваш грешите си не е слабост, а знак за уязвимост и човечност – нещо, което кара другите да им имат доверие.  Когато лидерите говорят свободно за неуспехите си, те създават среда, в която служителите им също не се страхуват да споделят своите провали и да продължават да поемат рискове, въпреки тях.

 „Няма от какво да се притеснявате“

Хората не са глупави. Те усещат на къде вървят нещата, когато компанията е изправена пред тежки предизвикателства, и веднага могат да разберат, че шефът им не е искрен с тях, когато им казва, че няма от какво да се притесняват. Добрите ръководители, от своя страна, държат подчинените си в течение със случващото се и ги информират своевременно за всички важни неща, които се случват в организацията, особено когато това се отразява директно на тяхната работа и на клиентите им.

…………………………..

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *