Партньор на Проватон
 Подменят уличното осветление в к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Подменят уличното осветление в к.к. „Св. св. Константин и Елена“

Сподели в

Предвижда се обновяване на уличното и алейното осветление в курорта „Св.св. Константин и Елена“. Това стана ясно по време на днешното онлайн заседание на комисията „Благоустройство и комунални дейности“ към Общинския съвет във Варна, на което беше разгледано искане на собственици на имоти, хотели, търговски обекти и жилищни сгради на територията на курортния комплекс за подмяна на старите осветителни тела. Съществуващото осветление е монтирано преди няколко десетилетия и вече е остаряло и амортизирано.

 

„Към днешна дата имаме оферта на стойност 70 000 лв. от фирмата, с която имаме сключено рамково споразумение за подновяване на стълбовете в цялата част, която е общинска собственост. Ще предложим тези средства да бъдат включени в бюджета на общината за следващата година”, заяви по време на заседанието инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“.

 

Друга тема, която съветниците обсъдиха по предложение на групата общински съветници от коалиция „БСП за България“, бе изграждането на осветление и видеонаблюдение на всяка една общинска детска, спортна и фитнес площадка.

 

Инж. Гърбузов поясни, че от 2015 г., когато започна мащабното обновяване на площадките в града, наред с извършването на ремонтните дейности се монтира и осветление. На старите площадки няма осветление, но поетапно и на тях ще бъдат поставени осветителни тела. Всяка година в общинския бюджет се залагат средства за ремонт на поне 10 площадки, допълни той.

 

Стана ясно обаче, че то е твърде скъпа инвестиция. По предварителни изчисления монтирането на камери на всяка площадка ще струва между 10 000 и 15 000 лв. заради допълнителното довеждане на оптика и ел. захранване. Затова този процес ще се проточи във времето, обясни Христо Атанасов, заместник-председател на Общинския съвет и председател на комисията „Благоустройство и комунални дейности“.

 

Общинските съветници обсъдиха и темата за подлезите във Варна. Поводът бе писмо от гражданин за състоянието на подлеза до спирка „Стамболийски“, който се намира на главния път Варна – Златни пясъци, преди Евксиноград. Този подлез, както и няколко други в различни части на града, са били включени в списъка на общината за ремонтиране, но след инцидента в подлеза на спирка “Делфинариум“ средствата са били насочени към него. В новия общински бюджет ще бъде предвидено финансиране за тези подлези и те ще бъдат ремонтирани, увериха от администрацията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *