Партньор на Проватон
 Безплатна здравно-социална помощ за варненци

Безплатна здравно-социална помощ за варненци

Сподели в

Близо 500 души във Варна ще получат безплатна здравно-социална услуга в домовете си. услугата ще започне от началото на декември.

 

Грижите ще обхващат възрастните над 65 години и хората с увреждания. Проектът е на стойност над 1 милион и 110 хиляди лева и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси. Това е съвместен проект между Българския червен кръст и Община Варна.

 

Екипи от медицински сестри, домашни помощници, социални асистенти, психолог и рехабилитатор общо 48 души, ще помагат на нуждаещите се. Те ще разполагат с два автомобила, с които ще стигат до домовете на хората.

 

„Ще помагат в личния тоалет, ще помагат при обличането, при почистването на една, две, три стаи, ще помагат при миенето, при къпането на тези хора. Ще им пазаруват, ще им готвят, ако имат възможност, ще им закупуват с техни средства лекарства, храна, ще ги придружават по време на разходка“, разказа зам.-председателят на БЧК – Варна д-р Петър Радушев.

 

Желаещите са много, затова и експерти ще преценяват на място и чрез анкета състоянието на заявилите да ползват социалната услуга. При подбора ще се вземат под внимание и медицински експертизи.

 

„Дейностите, услугите ще бъдат не ежедневни с всички, а може би два до три пъти в седмицата. Там, където се прецени от екипите, ще се полагат и ежедневни грижи, защото там ще има хора, които ще са след оперативен период и ще трябва да се сменят превръзките“, обясни още Радушев.

 

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот на възрастните и на хората с увреждания, които живеят сами и няма на кого да разчитат.

 

Социалните услуги са за период от 12 месеца, като надеждата е проектът да продължи и през следващите години със средства от общинския бюджет.

 

БЧК Варна в понеделник ще обявят телефонния номер, на който хората в нужда ще могат да заявят, че искат да ползват безплатните социални услуги.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *