Партньор на Проватон
 Родени да бъдат лидери

Родени да бъдат лидери

Сподели в

Има едно нещо, което моите клиенти често ме питат – как може да разпознаете човек с лидерски потенциал. Повече от 30-годишния ми опит като коуч на висш мениджмънт и на ръководители, които току що са се озовали на управленска позиция, ме е научил, че има определени качества, които карат хората да изпъкват като лидери и им помагат да убеждават другите в собствените си виждания и разбирания за света. Съответните качества не са индикатори, че от тези хора непременно ще станат добри лидери, но те да доказателство, че съществува такъв потенциал. Тези качества могат да бъдат разпознати от далеч. Ето някои от тях:

Производителност

Хората, които имат висок лидерски потенциал, дават 110% от себе си във всичко което правят. Освен това, те правят това без самохвалство и постоянно натякване за това колко работа вършат. Иначе казано, те не полагат всички тези усилия, за да се рекламират, а за доброто на техния екип и на организацията като цяло.

Инициативност

Потенциалните лидери не се задоволяват само с това, което правят в момента. Те постоянно търсят нови задачи и нови умения. Те са хората, които питат: „С какво мога да помогна?“. Те са хората, които подават ръка на своите колеги, когато те имат най-голяма нужда.

Влияние

Има ли в работата ви хора, чието мнение търсите винаги, когато сте изправени пред някаква трудна задача? Това, които са родени да бъдат лидери. Те могат да бъдат открити на всяко ниво в една организация – да бъдат ваши колеги, подчинени или шефове. Те винаги са готови да отговарят на ваше питане и да ви помогнат с каквото могат.

Ценностна система

Хората със силна ценностна система се разпознават лесно, особено в някаква трудна ситуация. Те правят това, което смятат за правилно, без да се замислят. Те никога не търсят лесния, а влагат всичките си сили в намирането на почтено решение. Те гледат на ценностите си като на нещо, с което не могат да бъдат правени компромиси.

Оптимизъм

Дори в най-големите и успешни организации песимизмът е нещо, което лесно може да зарази хората и бързо да се разпространи по всички етажи. Ако познавате човек, който гледа не нещата през позитивна призма и винаги намира нещо позитивно дори в най-лошата ситуация, вие сте намерили потенциален лидер – особено ако неговият оптимизъм е заразен.

…………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *