Партньор на Проватон
 Нова линейка получи Центърът за спешна медицинска помощ във Варна

Нова линейка получи Центърът за спешна медицинска помощ във Варна

Сподели в

Намираме се в сериозна фаза на пандемията, заяви здравният министър

Здравният министър проф. Костадин Ангелов връчи ключовете на 20 нови линейки, които ще подпомогнат работата на центрове за Спешна помощ. 17 от тях са предназначени за ЦСМП – София, 2 за ЦСМП – Пловдив и 1 за ЦСМП – Варна.

„С тях ще се подобри логистичният процес по извозването на пациенти до спешните отделения. До настоящия момент проектът за модернизация на Спешната помощ включва доставките на 400 линейки от различен тип. Доставени до момента са 220, предстои да получим още 40. Ще се разпределят по местата с най-голяма нужда”, отбеляза проф. Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Той обяви, че страната се намира в сериозна фаза на пандемията. Ако разумът не надделее, цифрите ще станат по-лоши, смята министърът.

Той подчерта, че до края на деня ще има нова заповед, според която големите лечебни заведения в страната ще трябва да реорганизират процеса си на работа и да разкрият по 200 легла за пациенти с коронавирус.

„Болниците в София, които ще разкрият отделения с по 200 легла, са „Св. Анна”, „Софиямед”, „Токуда”, Александровска”, „Пирогов” и ВМА”, добави проф. Ангелов.

Министърът посочи, че отговорът на въпроса дали ще има достатъчно медици, които да покрият нуждите на новооткриващите се легла, е много труден.

От изявлението на проф. Ангелов стана ясно, че е разпоредил на Спешните центрове в страната да подават всяка сутрин информация до РЗИ за отказан спешен прием, ако има такъв. Така Министерството на здравеопазването ще може да предприеме необходимите действия.

„Тревожно ми е, че виждам, как някои пациенти не могат да достигнат до лечебни заведения. Това е голям проблем и се надявам да бъде решен в следващите дни. Не е нормално пациент да не получи помощ”, каза още той.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *