Партньор на Проватон
 Включват ДКЦ-тата във Варна в приема на пациенти със симптоми на коронавирус

Включват ДКЦ-тата във Варна в приема на пациенти със симптоми на коронавирус

Сподели в

ДКЦ-тата във Варна ще бъдат включени в приема на пациенти със симптоми на коронавирус, за да се разтовари опашката от чакащи пред Инфекциозна болница във Варна. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след заседание на Медицинския щаб във Варна.

Засега кабинети ще бъдат разкрити в почивните дни в Първо ДКЦ “Света Климентина” и Курортна поликлиника.

“Първият филтър са личните лекари. Те са хората, които трябва да ориентират всеки един пациент как да действа при оплаквания. Това е първата точка, на която да се опре всеки със симптоми на респираторно заболяване. Едва, след като джипито даде насоки, може да се обръща пациентът към болниците. Колкото и легла да разкриваме на този етап, няма как да поемат целия наплив. Работим по разкриването на ковид отделения в болницата в Девня и Транспортна болница.

УМБАЛ “Св. Марина” работи активно по разкриването на фургон извън сградата на Инфекциозна клиника, където да бъдат тествани пациентите, които идват при тях. Нужни са два-три дни да бъде снабден с ток и вода.

Идеята е ДКЦ-тата да са първият филтър на хората със симптоми, там да има кабинети, където да се правят тестове, рентгенови снимки и изследвания. Вчера са разкрити допълнителни 24 легла в УМБАЛ “Св. Марина”, но се запълват много динамично.

Разкриването на допълнителни легла само по себе си не решава проблема, нужни са и лекари, има сериозна нужда от медицински персонал.

Обсъждахме и идеята за разкриването на допълнителни легла в хотелски бази, но там може да се ползват за карантиниране и долекуване, тъй като няма нужната апаратура за лечение.

От Община Варна поеха ангажимент да насочат медицински екипи, които са на нейно подчинение, в помощ на колегите им в ковид отделенията.

Има доброволци във всички лечебни заведения. Четирима лекари също са се отзовали на призива и са се пренасочили за работа в ковид отделенията, но има сериозен недостиг на медицинскси сестри”, обясни областният управител.

Началникът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова допълни, че често има забавяне заради сгрешени данни на контактните пациенти, при което се прибягва да помощ от страна на полицията за тяхното намиране и връчване на предписания за карантина.

Тя изказа благодарност за осигурената помощ от превозни средства, с които инспекторите на РЗИ-Варна да обикалят Варна и областта за връчването на тези предписания.

Както стана известно вече, автомобили бяха осигурени от народните представители Руслан Тошев и Павел Христов, както и от Областна управа във Варна.

Д-р Михайлова обясни, че основното разпространение на коронавируса във Варна и областта е в семейни огнища. Затова изтъкна, че е добър вариант хотелски бази да бъдат използвани за карантиниране на новозаболелите, за да не предават заразата на близките си у дома.

Както вече стана известно, 35 са новорегистрираните случаи на ученици с коронавирус за изминалата седмица, 22 са учителите с положителен тест, 46 са медиците, от които 19 лекари, 14 медицински сестри, 1 акушерка и 2 лица от персонала на лечебните заведения.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *