Партньор на Проватон
 Лидерството е заразно

Лидерството е заразно

Сподели в

Като лидер, това което правите и казвате, както и начина, по който го правите, ще бъде вземано за пример от останалите. Силата на лидера е заразна. Независимо дали го осъзнавате или не, начинът, по който ръководите вашия екип, влияе на всички около вас. Дали това влияние ще бъде положително, или не, зависи изцяло от вас.

Ето няколко начина да използвате позицията си на лидер за добро.

Дайте пример

Важно е да сте наясно с факта, че всяка ваша дума и действие се гледат под микроскоп и че поведението ви ще бъде имитирано от хората, които ръководите. Това означава, че вие имате силата да моделирате поведението на другите – да ги направите такива, каквито искате да са. За целта обаче вие самите трябва да отговаряте на изискванията и нормите, на които подлагате другите.

Покажете характер

Когато говорим за човек, заемащ управленска роля, характерът е нещо, което не трябва да бъде подценявано. Той е в основата на начина, по който си взаимодействате с околния свят – какво забелязвате, какво цените, какво поддържате, как взимате решения и кога избирате да предприемете действие. Характерът засяга всеки аспект от вашата работа. Характерът на лидера винаги оказва влияние върху останалите – било то по позитивен или негативен начин. Постарайте се влиянието ви да бъде от първия тип.

Поемете отговорност

Най-вероятно ви се е случвало да работите за лидер, които постоянно си търси оправдания и прехвърля вината за собствените си грешки и провали на другите. Това е форма на лошо лидерство, която създава токсична фирмена култура, белязана от недоверие и нездравословно съперничество. Когато обаче поемате отговорност за действията си, независимо от крайния резултат, вие елиминирате негативността, която поражда размяната на взаимни обвинение; вие показвате, че знаете можете да се справяте както с успехите, така и с провалите. Показването на отговорност от страна на лидера кара служителите да поемат съдбата си в собствените си ръце.

Бъдете достъпни

Лидерите са заети хора, които нямат време за губене. По тази причина те се фокусират върху изграждането на смислени и устойчиви връзки. Ако сте работили в компания, в която лидерите стоят затворени в офиса си по цял ден, без да търсят какъвто и да е било контакт със служителите си, то знаете, че крайният резултат е създаване фирмена култура, при която липсва ефективна комуникация и изобилстват тайни. От критично значение за успеха на всеки екип или компания, е лидерите да са достъпни и отворени за обратна връзка. Добрата комуникация между ръководителя и неговите подчинени е на първо място.

………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *