Партньор на Проватон
 Безапелационна победа за Магдалена Давидова-Янева в процедурата за председател на Районен съд-Варна

Безапелационна победа за Магдалена Давидова-Янева в процедурата за председател на Районен съд-Варна

Сподели в

Тежка битка за поста на председател на Районен съд-Варна се проведе във вторник. Кандидатите за поста бяха трима и все достойни, според оценката на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това бяха съдиите Димитър Димитров, Любомир Нинов и Магдалена Давидова-Янева. В крайна сметка кадровиците гласуваха доверие на съдия Давидова-Янева, при това безапелационно с всички гласове на присъстващите членове на Колегията.

Димитър Димитров

В представянето си съдия Димитров посочи, че сериозен проблем, макар и чисто битов, е този със сградния фонд. Като друг важен момент кандидатът изтъкна натовареността на съда – проблем, който по думите му съществува много отдавна, тъй като от години има дисбаланс между делата в Наказателното и Гражданското отделение. Той пое ангажимент, че, ако му бъде гласувано доверие, ще направи всичко възможно да подобри репутацията на съда и че ще работи за повишаване на авторитета на съда.

По отношение на мерките срещу COVID-19, Димитров беше категоричен, че те се спазват, маски се носят в цялата Съдебна палата, дензифектанти има на почти всеки ъгъл, а самите магистрати правораздават зад плексигласови паравани. Кандидатът заяви, че не споделя идеята за затваряне напълно на съдилищата, тъй като това само би усложнило дейността в някои съдилища.

„Истинският реформаторски модел е четвъртият вариант“, посочи той по отношение на реорганизацията на съдебната карта и възможните модели за това. Както „Правен свят“ писа, опциите са четири, а последният, който е разписан от кадровиците Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, предвижда крайни промени – съкращаване на съдилища и промени в подсъдността. „Ще се реши до голяма степен проблемът с натовареността, както и този с отводите. Ползването на отпуск в малките населени места също е проблем. Определено смятам, че четвъртият вариант би могъл да се справи с това. С уговорката, че трябва да има изграждане на нови пет апелативни съдилища“, коментира Димитров. Той добави, че е привърженик на въвеждането на всякакви нови технологии в съдилищата и посочи, че вярва, че Единната информационна система (ЕИСС) ще заработи.

Любомир Нинов

И вторият кандидат посочи, че освен натовареността, друг голям проблем за Районен съд-Варна са лошите битови условия, в които магистратите правораздават. „Ако бъда аз административен ръководител на съда, за мен е най-важното да запазя уважението и разбирателство между колегите. Натовареността на колегите трябва да се мери според броя на делата, но разбира се не става дума само за бройката, но и за времето, което отнема решаването на делото, колко време отнема написването на даден акт. Ако ние не можем да постигнем помежду си справедливост чрез разговор, значи може би имаме сериозен проблем с етичните ни правила. Ще търся път през принципа на убеждението“, посочи Нинов.

Магдалена Давидова-Янева, заместник на административния ръководител на Районен съд – Варна

Тя е и кандидатът, който е получил най-голям процент подкрепа от Общото събрание на съда, стана ясно по време на изслушването. На първо място настоящият зам.-председател посочи, че, макар и клиширано, тя би заложила на надграждане, екипна работа и ясни цели. „Капацитетът на сградата е тотално изчерпан. Нещо повече, извън достъпът до фоайето, хората с увреждания нямат никакъв достъп до останалите части от сградата, когато единственият асансьор в сградата спре. Това се случи съвсем скоро. Вярвам, че съдът във Варна ще има шанса да правораздава в нова и модерна сграда, която да е в услуга на страните и гражданите“, подчерта и третият кандидат.

Относно все по-бързо развиващата се идея за „затваряне“ на съдилища заради пандемията от COVID-19, съдия Давидова-Янева посочи, че е необходим баланс, тъй като животът и здравето на хората са най-важни. Според нея е нужно да се създаде организация за решаване само на определени дела, за сметка на други, както и да бъде създадена организация за използване на видеоконферентната връзка по друга част от производствата. И третият кандидат посочи, че по отношение на реформата в съдебната карта тя припознава най-вече първия и четвъртия модел, тъй като според нея те биха спомогнали в най-голяма степен за уравновесяване на натовареността, както и за възможността за специализация. „Четвъртият модел наистина изисква много повече време, усилия и средства, но аз смятам, че това е възможно при наличие на воля от страна на колегите“, коментира съдия Давидова-Янева.

Без нито един глас “за” съдиите Димитров и Нинов, Съдийската колегия назначи настоящия зам.-председател на Районен съд-Варна за председател.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *