Партньор на Проватон
 Добър лидер – лоши решения

Добър лидер – лоши решения

Сподели в

Познавате ли успешен мениджър, който поне веднъж в кариерата си е взимал грешно решение? Почти сигурно е, че отговорът на този въпрос е „да“.

Способността бързо да бъдат вземани добри решения е едно от най-важните качества, с които успешните лидери могат да се похвалят. Дори на най-добрите сред тях обаче се е случвало да направят избор, който по-късно се е оказал не толкова добър или напълно погрешен. Макар че никой не е перфектен, понякога тези грешки могат да бъдат избегнати.

Има редица знаци, които ни показват, че сме на път да направим грешен избор. Наблюдавайте ежедневието си за тях и отделяйте време за преосмисляне на решенията си, когато ги виждате. Никой избор не е напълно безрисков, но ако човек е внимателен и не действа прибързано, той може да си гарантира, че повечето негови решения ще бъдат правени. Ето няколко „червени флага“:

Не се допитвате до другите

Много лидери правят грешката да вземат всички решения в работата напълно самостоятелно. Този авторитарен стил на управление рядко води до добри резултати. Когато сте изправени пред труден избор, най-доброто нещо, което може да направите, е да потърсите мнението на вашия екип. Разискването на проблемите с хора, на които имате доверие и чиито силни са ви добре познати, може да ви даде нови перспективи и идеи, които да повлияят на решението ви.

Действате прибързано

Живеем във време, в което на пръв поглед всяко искане и запитване се нуждае от мигновен отговор . Нуждата от вземане на решения в движение води до правене на грешки, като това важи дори за най-добрите лидери. Някои ситуации изискват бързи и решителни действия, но винаги, когато е възможно, трябва да си давате време за размисъл и анализ, преди да направите избор, от който няма връщане назад.

Не разполагате с нужната информация

Както се казва – дяволът е в детайлите. Изключително трудно е човек да вземе правилно решение, когато не разполага с всичката информация, от която има нужда. Проверявайте внимателно данните, до които имате достъп. Отделяйте допълнително време за проучване на потенциалните последствия от вашето решение. Несигурността не може да бъде премахната напълно от процеса на вземане на решение, но тя може да бъде ограничена с правенето на добре информирани избори.

Разчитате единствено на интуиция

Много лидери гордо обясняват, че взимат решения единствено на база на своята интуиция. При най-добрите от тях тези им инстинкти се базират на дългогодишен опит и близко познанство със старата практика проба-грешка. За повечето от нас обаче интуицията не е достатъчна. Ако всички факти и данни сочат в една посока, а интуицията ви казва да вземете противоположното решение, трябва да се запитате дали зад този ви инстинкт не се крие някакъв друг фактор – самозаблуда, отрицание, предразсъдъци, завист и тн. В повечето ситуации, човек е по-добре да се довери на главата си, а не на инстинктите си.

Подхождате твърде емоционално

На добрите лидери често им се налага да вземат смели и нетрадиционни решения. Точно това е едно от нещата, които прави тези мениджъри „добри“. Големите рискове водят до големи победи или до големи провали. Всичко това обаче не означава, че човек трябва да забрави за логиката. Решенията, базирани на моментното емоционално състояние, често изглеждат напълно страхотни в краткосрочен план, но не толкова добри, що се отнася до по-продължителен период от време. Когато става въпрос за наистина важен избор, трябва да забавите темпото и да осмислите нещата. Спечелете си време, за да се освободите от емоциите и да започнете да мислите трезво.

Вземането на правилни решения не винаги е лесно, но познанието на тези предупредителни знаци може да ви помогне да избегнете правенето на избори, за които да съжалявате дълго време.

…………………..

 Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *