Партньор на Проватон
 Никакви тревоги повече!

Никакви тревоги повече!

Сподели в

В работата ми като професионален коуч съм срещала много лидери, които страдат от високи нива на тревожност. Ако обаче сме честни със себе си и един към друг, ще признаем, че всеки човек изпитва безпокойство в различни моменти на своя живот. Аз се старая да давам на клиентите си нужните инструменти, за да овладеят тези чувства, тъй като ако бъдат игнорирани те могат да нанесат огромни вреди на способността им да вземат решения и на общата им продуктивност. Ето няколко техники за управление на тревожността:

Признайте чувствата си

Тревожността никога не се повява без причина. Важно е да положите усилия, за да разберете защо изпитвате безпокойство. Пренебрегването на тези емоции с надеждата, че те просто ще отминат от само себе си, не помага. Единствения начин да се справите с тях е да признаете, че ги изпитвате, и да предприемете конкретни действия.

Не се винете за това, че изпитвате тревожност

Не е необичайно чувството на безпокойство да върви ръка за ръка с гняв, много често насочен към самите нас. Най-добрият начин да намалите стреса е като го приемете, но отхвърлите идеята, че носите някаква вина за чувствата си. Колкото повече опитвате да контролирате тези си емоции, толкова по-силни стават те. За това трябва просто да ги приемете и да продължите напред.

Разберете какъв е вашия модел на безпокойство

При повечето от нас чувството на тревожност следва определен модел. Той може да е от сорта на – стрес, който води до страх, който води до безпокойство. Може нещо да не протече по начина, по който сте се надявали, това да ви разгневи и съответно да ви накара да се безпокоите. Научете се да виждате моделите в ежедневието си, за да разберете кои емоции и събития водят до безпокойство.

Разпознайте знаците за тревожност

Когато чувствате безпокойство, обърнете внимание на физическите реакции на вашето тяло. Много често те действат като система за ранно предупреждение, че предстои да бъдете залети от вълна на тревожност. Може да става въпрос за чувство за преобръщане на стомаха, напрежение в раменете или неспособност да се концентрирате. Когато се научите да разпознавате физическите симптоми на тревожността ще можете да реагирате, преди тя да ви завладее.

……….

 Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *