Партньор на Проватон
 Студенти медици от Варна се запознаха с древни лечителски практики

Студенти медици от Варна се запознаха с древни лечителски практики

Сподели в

Студенти на МУ – Варна взеха активно участие в младежка инициатива на тема „Здраве и древни лечителски практики във Варна“. Проектът е организиран от Сдружение «Музей за история на медицината – Варна» с финансовата подкрепа на Община Варна – Дирекция Образование и младежки дейности.

 

В рамките на инициативата студентите от Медицински университет – Варна заедно с преподаватели и експерти по история на медицината проведоха 7 тематични проучвания на древни лечителски практики и създадоха кратки информационни видеа. На принципа «връстници обучават връстници» бъдещите медици проведоха беседи със свои състуденти и с групи ученици от варненски училища по 7-те теми на проучванията, а именно:

 

Ранно детско развитие – древни артефакти със съвременен прочит;

 

Здравеносни религиозни култове и лечителски практики в земите на древен Одесос.;

 

Древната и традиционна медицина в модерното обществено здравеопазване.;

 

Древни лечителски практики – предшественици на здравен и хигиенен контрол във Варна от кр. на XIXв. и нач. на XX в. – основни насоки и приемственост в дейностите по опазване и контрол на общественото здраве днес.;

 

Обществеността в борбата за по-добро здраве;

 

Здравно-съвещателните станции – културен феномен в град Варна;

 

Приноси на варненски лекари в областта на морелечението.

 

След приключване на тематичните проучвания бе написан, рецензиран и издаден научен сборник с доклади на тема: „От древността към съвременното обществено здраве“.

 

В рамките на проекта също е обособено ново младежко пространство за реализиране на обучителни програми за повишаване културата на младите хора за младежко предприемачество в областта на историята на медицината и здравето, изграждане на социални умения за работа в екип, съгласно Стратегията на ЕС за младежта за периода 2019-2027 и европейските цели за младежта, свързани с качествено учене и пространство и участие за всеки.

 

Съвременната роля на музеите е не само да представят история, а и да играят активна роля в съвременния обществен живот. Затова обособяването на младежко пространство за предприемачество и здраве в Музея по история на медицината отговаря на изискванията на настоящето и предоставя възможност за осъществяване на една по-модерна и привлекателна форма на обучение за младите хора.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *