Партньор на Проватон
 Във Варна преместиха дърво със специална машина заради паркинг (снимки)

Във Варна преместиха дърво със специална машина заради паркинг (снимки)

Сподели в

Демонстрация по преместването на дърво заедно с корена му със специална машина бе направена днес във Варна в присъствието на арбориста Владимир Атанасов.

Това се случи край бл. 222 в кв. „Кайсиева градина“, тъй като в района се изгражда нов паркинг. Машината е собственост на частна фирма и вече неведнъж през последната година е “спасявала” дървета в морската столица.

“При правилни грижи при такава операция вероятността дървото да загине е под 10%“, коментира Владимир Атанасов.

Освен това специалисти по поддръжка и грижа за дърветата в градска среда проведоха семинар и практическо обучение на повече от 40 озеленители.

Обучението бе проведено от Владимир Атанасов, който е сертифициран специалист към Европейския съвет по арборизъм, проф. Анелия Пенчева и доц. Светлана Анисимова – преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Целта на инициативата е създаване на добри практики в поддържане на зелената система на морската столица.

По време на практическото обучение бе направена демонстрация на терен на работата с резистограф, който установява реалното състояние на едрогабаритната растителност. Той предоставя графични изображения на плътността на съответното обследвано дърво и така се преценява вътрешното му състояние, обясниха специалистите.

Община Варна разполага с резистограф, с който работят екипите от общинското предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *