Партньор на Проватон
 Пътят към успеха

Пътят към успеха

Сподели в

В Америка съществува идеята, че който и да си и през каквото и да си преминал, ако работиш достатъчно здраво, в даден момент нещата ще се наредят и ще постигнеш успех. Това обаче не е вярно. По-правилно е да се каже, че ако инвестирате времето и усилията си стратегически, вие ще подобрите шансовете си за успех.

Аз вярвам, че всеки от нас носи раница на гърба си. Всяка раница е различна и човек няма контрола върху това какво има в нея. Раниците на някои от нас са тежки, изпълнени с неравенство от самото началото. Раниците на други са пълни с трагедии, които се трупат през годините. Някои от нас носят на гърба си своето семейство или здравословни проблеми. Други имат раници, натежали от икономически и политически катастрофи.

Каквото и да носите в раницата си, важно е да осъзнавате, че то не трябва да ограничава вашите амбиции и цели. Винаги може да се целите високо и да мислите за начини за постигане на вашите мечти. Всеки един от нас заслужава да има живота, който иска да изживее. Ето няколко неща, които може да направите, за да подобрите шансовете си да имате желания живот.

Намерете ментори

В съвремието ни няма нещо, което някой друг вече да не е опитал. Може да създадете някаква иновация, която усъвършенства услуга или продукт, но изобретяването на нещо напълно невиждано досега е изключително рядко. Затова ако искате кариерата ви да се развие бързо, трябва да потърсите хора, които да ви помогнат да се справят по-добре с работата, която вършите в момента, и такива, които да ви помогнат да разберете каква трябва да бъде следващата стъпка, която да предприемете в бъдеще.

Изградете мрежа от контакти

Работата по изграждането на мрежа от контакти е постоянна. Това не е нещо, което човек прави, само когато има нужда от някаква услуга. Всъщност, основната цел на повечето ваши взаимодействия трябва да бъде предоставянето на помощ на другите. Давайте повече, отколкото вземате. Идеята тук не е просто да бъдете щедри, защото това е човешко и добро, а да заемете позиция на власт, а не на слабост.  Покажете на останалите какво можете да им предложите, а не какво искате от тях. Този подход ще засили не само собственото ви самочувствие, но ще се отрази и на мнението на другите за вас.

Намерете течението

За да се изкачите по корпоративната стълбица в дадена компания или индустрия, трябва да разберете накъде върви „течението“.  В моя случаи течението ме отведе на неочаквани места, като например Япония. Когато не успях да спечеля желаната от мен позиция на главен изпълнителен директор, аз потърсих друго течение. По това време течението вървеше в посока към интернета, така че след кратка спирка в Далас, аз последвах течението до Силициевата долина. По същия начин, по който реката заобикаля камъните, когато пътя ми бе блокиран, аз намирах начини да преодолея препятствията. След спукването на дот-ком балона през 2001 г., бях убедена, че няма да успея да достигна до директорско място във водеща компания, така че потърсих друга посока. И така най-накрая намерих течение, което ме отведе на правилното място. В крайна сметка, когато става въпрос за постигане на някаква цел, от ключово значение е намирането на най-силното течение – било то в дадена компания, индустрия или икономиката като цяло. Основният ви приоритет трябва да бъде да се позиционирате така, че това течение да ви отведе до желаните от вас върхове.

Поемайте рискове

Уязвимостта е неизбежен страничен ефект от амбицията. Преследването на професионални и лични цели изисква поемане на рискове. Когато търсите съвет от вашия ментор, вие се поставяте в позиция на уязвимост. Същото се случва и когато опитвате нещо или преследвате цел, която искате да постигнете на всяка цена. Човек е може би най-уязвим, когато е влюбен. Ако избягвате поемането на рискове, вие пропускате всичко това. Когато взимате добре обмислени стратегически рискове, от друга страна, създавате възможността да ги превърнете в награди. Рискът и наградата са двете лица на една и съща монета. Изградете нужната увереност, за да хвърлите нагоре тази монета.

………………..

Шели Арчамбоу, автор на „Unapologetically Ambitious: Take Risks, Break Barriers, and Create Success on Your Own Terms“, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *