Партньор на Проватон
 Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски“ във варненския район Владиславово отбеляза своя празник

Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски“ във варненския район Владиславово отбеляза своя празник

Сподели в

Храмов празник отбелязва и храм „Св.Вмчк Димитър Солунски“ във варненския кв.“Владиславово“. Там се отслужва Архийерейска Света Литургия с участието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Храмът „Св.Вмчк Димитър Солунски” в с.Пашакьой, дн. квартал ”Владислав Варненчик”, е изграден 1903 година от тракийските бежанци от Лозенградско при светителството на митрополит Симеон Варненски и Преславски.

Църквата „Св. Димитър“ в днешния квартал Владиславово е построена през 1903 година от тракийски бежанци. След Берлинския договор през 1878 г. Лозенградският и Одринският окръзи остават извън пределите на Княжество България и остават в рамките на Турция. Затова група от село Коево потеглят към Добруджа. Спират в близкото до Варна село Пашакьой. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.

През 2003 година при църквата е построено неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е разширен с притвор през 2012 година.

Антония Димитрова, Dnesplus.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *