Партньор на Проватон
 Превръщат в музей къщата на Антон Новак във Варна

Превръщат в музей къщата на Антон Новак във Варна

Сподели в

Започна обследване на къщата на чешкия архитект Антон Новак – създател на Морската градина, с цел изготвяне на технически паспорт на сградата, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. Тя се намира в Приморския парк и бе предоставена от държавата на Община Варна за безвъзмездно управление.

 

В момента се работи по подготовка на техническата документация за ремонт на къщата и превръщането й в културно-исторически център, свързан с живота на Антон Новак и създаването на Морската градина. Успоредно с това Община Варна подготвя проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя.

 

Това може да стане възможно в рамките на програма „Морско дело и рибарство“, където предстои отваряне на мярка, даваща различни възможности за европейско финансиране на дейности, свързани с инвентаризация на културни, исторически и природни обекти. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят на Община Варна богат архив от снимки и кореспонденция, които не са публикувани. Проектът предвижда и създаване на албум с архивната колекция, заявиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *