Партньор на Проватон
 Как да решим проблемите си без да се изнервяме?

Как да решим проблемите си без да се изнервяме?

Сподели в

10 работещи съвета, които ще ни помогнат да преодолеем всяко препятствие без излишен стрес

Понякога – при някои по-често, при други по-рядко, а при трети редовно – в живота ни се появяват задачи, които изискват моментално решение. Нормалните хора не обичат подобни ситуации, защото им е ясно, че колкото по-спешно е нещо, толкова по-тревожни ни прави това и ни вкарва в ада на стреса.

Науката да се оправяме бързо и безболезнено с проблемите се учи с години – в училище, в университета и на специални курсове. Това умение се изисква от мениджърите и като цяло от всички – всеки от нас по един или друг начин поема отговорност за определен работен процес. Необходимо ни е и в личен план, където проблемите включват и чувства, които не винаги могат да се подчинят на план и логика.

Когато на хоризонта се появи проблем, на първо място изпитваме остро желание да го избегнем, избутваме го някъде, изхвърляме го в кошчето за проблеми. Следва натрапчивата мисъл за на някой, който може да ни спаси, помогне или поне да поеме част от стреса. Започваме да търсим „помощ от публиката“: обаждаме се на приятели, родители, включваме колеги в разговори „по темата“, търсим в Google подобни задачи, които вече са решени от някого.

Поемането на отговорност за думи и действия е най-трудната част от вземането на решения. Обикновено търсим съвет, за да свалим това тегло от собствените си рамене. По-лесно е да съветваме другите, отколкото да решаваме сами и това е основната причина, поради която обичаме консултирането – това създава илюзията, че другите са по-информирани по въпроса. Но, колкото и да е съблазнителна теорията за магическите съвети, окончателното решение ще трябва да се вземе от нас самите.

Добрата новина е, че умението за решаване на проблеми буквално удължава живота, тъй като го рационализира и помага да се избегне стресът. Работодателите са готови да плащат повече на тези, които са усвоили тази трудна наука, а техният собствен бизнес е по-лесен, ако в арсенала си имат методи за справяне с възникващите препятствия.

Можете да започнете точно сега – като научите десет прости стъпки, които ще ви помогнат да разрешите проблем с всякаква сложност:

1. ЗАЛОЖЕТЕ НА ПОЗИТИВНОТО

Първото нещо, което трябва да направите, когато се сблъскате с проблем, е да започнете с положителна перспектива. Не се поддавайте на несигурността, тя само задълбочава проблема. Мислете за него като за възможност да научите нови неща и да тествате способностите си. Да, трудно е да продължите да се усмихвате под натиска на крайния срок, но наличието на позитивно мислене улеснява чудодейно решаването на проблемите.

2. ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ

Спомнете си моментите от ученическите си години, когато учителят преподава нещо непонятно, никой нищо не разбира, но и никой не задава въпроси, защото не иска да изглежда по-глупав от другите. Да забравим за детските комплекси. Преди да разрешите проблем, трябва да го разберете и ако не разбирате нещо, бъдете по-смели, попитайте, докато не получите ясна картина. Не се срамувайте. Няма глупави въпроси, има такива, на които все още не е отговорено.

3. МИСЛЕТЕ НЕСТАНДАРТНО

Когато се сблъскате с проблем, не бързайте с изводите. Познатият подход може да не работи за конкретната ситуация. Дайте си време да помислите, да прецените, да разберете, да обсъдите какво точно се случва, преди да дадете отговор. Всеки проблем има повече от едно решение и може би най-нестандартният ще бъде по-подходящ и по-ефективен от очевидните.

4. ТЪРСЕТЕ В ДЪЛБОЧИНА

Понякога проблемът, който се опитвате да разрешите, може да е просто симптом или част от по-голям проблем, който трябва да бъде „изровен“ до самото му зараждане. Това е труден път, но качественият резултат следва задълбочено и бързо разследване на „какво“, „къде“, „защо“, „кога“, „как“ и „кой“. Огледайте ситуацията внимателно, направете си стена като в детективските филми, нарисувайте схеми и стрелки, създайте списъци и планове. Разнищвайки проблема из основи, можете да определите правилния начин на действие.

5. РАЗДЕЛЕТЕ НА ЧАСТИ

Удобна техника за решаване на сложни проблеми е разбиването на части, което означава размножаване на малки сегменти, докато всяка част стане разбираема за успешно изпълнение. Разделяйки проблема, е по-лесно да видите симптомите, инструментите и методите за следващи действия.

6. МИСЛЕТЕ ЛОГИЧЕСКИ

Предвид сложността на проблема, наличието на ефективен план, който да посочи какво трябва да се направи и кога, е от решаващо значение. Планът е добър не само за напомняне на крайните срокове за всеки етап, но и като средство за комуникация с хората, участващи в решаването на проблем.

7. ТЪРСЕТЕ ПРИЛИКИ

Появата на трудност води до естествения въпрос: проблемът има ли същите първоначални данни, като проблеми, които вече сте успели да преодолеете? Сложностите често се маскират в контекст, докато в основата си препятствието дублира миналото. Това е още по-полезно, когато се комбинира със съвет № 5: Когато съдържанието на даден проблем е разбито, е по-лесно да установите, че вече сте преодолели някои от тях и сега знаете какво да правите.

8. СДЪРЖАЙТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ

Емоциите и стресът затрудняват способността ви да мислите ясно – не позволявайте да замъгляват ума ви. Опитайте се да поддържате рационално мислене и съзнателно да управлявате действията си. Ако се окажете прекалено заредени емоционално, направете си почивка, за да се успокоите, например, позволете си петминутно уединение с лек джаз в слушалките. Или пък направете дихателни упражнения за успокоение и концентрация.

9. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ УСПЕХА

Това е подобно на визуализацията, където резултатът е мотивиращ фактор, а траекторията към него е променлива по ваша преценка. Решението на проблема е да преминете от едно състояние в друго, подобно на навигацията с помощта на карта: можете да следвате пътя от началната точка до мястото, където искате да отидете, или да започнете от местоназначението и да се върнете обратно. Можете свободно да избирате от къде да разплетете този възел – започнете там, където се чувствате уверени.

10. БЪДЕТЕ РЕАЛИСТИ

Един от ключовите рискове: ценете решението повече от придружаващата информация. Доверявайки се на повърхностни факти, рискувате да не забележите пропуските, които се разкриват чрез валидиране, тестване и изследване на различни гледни точки. Трябва да сте честни и обективни, като същевременно си оставяте право на грешки. Без значение колко близо е крайният срок, заради очаквания резултат можете да отстъпите крачка назад и да рестартирате всички предишни стъпки. Подобно на вас, и решаването на проблеми може да се развива и подобрява – ако не, започнете отначало.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *