Партньор на Проватон
 Проф. д-р Красимир Иванов получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Проф. д-р Красимир Иванов получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие

Сподели в

Високото отличие е за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев днес връчи орден “Св. св. Кирил и Методий” огърлие на проф. д-р Красимир Иванов. Ректорът на МУ-Варна в периода 2012 – 2020 г. получи високото отличие за значимия му принос в областта на медицинската наука и образование в Република България.

Безброй са заслугите на проф. д-р Красимир Иванов като ректор за развитието на Медицински университет – Варна. През мандата си той създава нови филиали във Велико Търново, Шумен и Сливен, модерна университетска инфраструктура и много институционални звена и центрове на МУ – Варна, между които първите университетски медико-дентален център, университетски аптеки, център по източна медицина, университетска телевизия, лицензирана от СЕМ, и др.

През 2014 съвместно с БЧК и община Варна възстановява Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Проф. Иванов е бил дългогодишен изпълнителен директор на най-голямата болница в източна България УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

От 2020 г. е Председател на Общото събрание на Медицински университет – Варна, а през май 2020 г. е избран за председател на Асоциацията на университетските болници в България (АУБРБ).

Президентът Румен Радев се обърна към наградените с думите: „За мен е огромна чест да връча високите отличия на трима български мъже, за които чудото на живота е ключът към техните професионални търсения и успехи.

За проф. Красимир Иванов и проф. Атанас Щерев медицината не е просто занаят. В целия си съзнателен живот те доказват, че медицината е преди всичко призвание, търсене и отплата, благодарение на които се откриха врати към нови методи, изследвания и иновативни практики, които спасяват човешки животи. Тези отличия са само външен белег за вашата дейност. Аз съм убеден, че вие притежавате стотици знаци на лична доброта, които се носят от вашите пациенти.“

При получаване на високото отличие проф. Красимир Иванов каза: „За наш е огромна чест, привилегия и удовлетворение получаването на тези висши държавни награди. Искам да подчерта, че ние не ги дължим единствено и само на себе си, а на екипите и хората, с които работим. Получаваме тези награди по време на безпрецедентна криза – пандемията COVID-19.

Тази пандемия откри още един голям проблем, пред който е изправено българското здравеопазване – липсата на кадри, която ще ни съпътства в следващите 20 години. За това е необходима визия и дългосрочна стратегия, за да може този проблем да бъде решен.

Трябва лечебните заведения да станат привлекателни за хората, които работят, трябва да се даде възможност за кариерно развитие на младите хора. Само тогава бихме могли да разчитаме на успех. Българските медици имат нужда от подкрепа, затова приемам този акт на удостояване с висши държавни отличия, като акт към всички български медици, които заслужават това.“

Предложението за награждаването на проф. Иванов, който е почетен гражданин на Варна и Сливен, е на Министерски съвет. На церемонията в Президентството бяха наградени и други изтъкнати българи.

Орден Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие получи също и проф. д-р Атанас Щерев за принос в областта на медицинската наука и образованието и акад. Христо Григоров с орден „За гражданска заслуга“ – първа степен.

Черно море

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *