Варна ще приема пациенти с коронавирус от област Шумен при необходимост

Варна ще приема пациенти с коронавирус от област Шумен при необходимост

При необходимост Варна ще приема пациенти с коронавирус от област Шумен, съобщи на брифинг в Търговище здравният министър Костадин Ангелов.

Той участва в заседанието на Областния координационен щаб за борба с коронавируса, където бяха обсъдени мерки срещу бързото разпространение на епидемията в региона. На него присъства и областният управител на Варна Стоян Пасев.

“В област Шумен има почти запълнен капацитет на легловата база, но в хода на дискусията с областните управители решихме, че при необходимост от въвеждането на допълнителни легла – те ще бъдат осигурени на територията на Варна”, каза здравният министър.

Ангелов уточни, че в морската столица има достатъчен брой свободни легла за пациенти с COVID-19. По тази причина определените лечебни заведения във Варна ще могат да компенсират липсата на леглова база в другите области.

Към момента свободните легла за лечение на COVID-19 във Варна са около 80, докато в шуменската болница те са само две, обясни за Moreto.net областният управител. Не е определена точна бройка на леглата, които ще се наложи да бъдат разкрити, при запълването на капацитета на МБАЛ-Шумен.

Според последните данни на РЗИ-Варна в болнични заведения в града се лекуват 10 души с коронавирус от други региони.

Към настоящия момент в област Търговище няма недостиг на легла, медицински персонал, консумативи и лични предпазни средства. Здравният министър е категоричен, че ситуацията в града е достатъчно добре контролирана и не вижда повод за притеснение или за допълнителна реорганизация.

Припомняме ви, че на брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък Ангелов призова хората да не пътуват в областите Благоевград и Търговище. Те попадат в червената зона по отношение на заболяваемостта. Целта е да не се разпространява заразата в други области. В дветв области заболяваемостта през последните 14 дни е над 120 души на 100 000 души.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *