Партньор на Проватон
 142 години от Освобождението на Варна

142 години от Освобождението на Варна

Сподели в

На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство.

Заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли генерал Аркадий Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: “А теперь убирайся из Варньi”.

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата “Св. Архангел Михаил” в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, начело с ген. Столипин пристигнал по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този повод в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито дела са залегнали в основата на българската духовност и държавност.

Тази година няма да има тържествена церемония по повод 27 юли – Деня на Освобождението на Варна, съобщиха от общинската пресслужба за Moreto.net, а причината е епидемичната обстановка.

От 09.00 до 10.30 ч. всички граждани, които желаят, могат да поднесат цветя пред Паметника на руските войски в двора на храм „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“ № 9.

Около 9.30 ч. ще бъде открита паметна плоча на Баба Рада – на едноименната улица в града.

От 20.30 ч. на пл. „Независимост“ ще започне празничен концерт с участието на солисти и на оркестъра на Държавна опера – Варна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *