Партньор на Проватон
 Варна скоро ще има най-голямата индустриална зона в България

Варна скоро ще има най-голямата индустриална зона в България

Сподели в

И Варна скоро ще има своя индустриална зона. Тя ще е най-голямата у нас. Теренът вече е определен, a държавата готви специален Закон, чиято цел е България да стане по-атрактивна за инвеститорите по време на кризата.
Варна има потенциал за привличане на инвестиции благодарение на отличните си логистични връзки. Затова държавата ще инвестира в изграждането на модерна индустриална зона в града, която ще е най-голямата у нас. Теренът е близо 14 хил. дка, а собствеността е смесена – държавна и общинска. Близките природни забележителности и археология, няма да бъдат засегнати.
Иван Табаков – председател на ВТИК: Представете си на 14 хил. дка, аз мисля, че едно 4-5 хиляди човека ще работят како минумум. Имайте предвид, че мястото е изключитлно подходящо, т.к. то се намира на не повече от 3-4 км от Аерогара Варна, между двете пристанище – Вн Запад и Вн Изток, на север от него е магистрала Хемус , която се надяваме, че скоро ще бъде завършена, предава ТВ “Европа”.
Зоната ще е с възможности за развитие на етапи, но с достатъчен обхват, за да може Варна да посрещне стратегически инвеститори. Изграждането на съпътстващата инфраструктура ще финансира с държавни и европейски средства.
Иван Табаков – председател на ВТИК: Имало е интерес на стратегически инвеститори, на които са им предлагани терени в другите съществуващи зони, но те са казали “Това, ако беше Варна щяхме да се съгласим“.
Иван Портних– кмет на Варна: Целта на тази зона е да привлече производства с повече добавена стойност и производства, които ще имат нужда наистина от подготвени, квалифицирани кадри. Варна е центърът , който може да ги подсигури в лицето на своите 6 университета. В крайна сметка това е пътя за по-високи доходи на всеки един варненец.
За да стимулира инвеститорите, държавата готви специален закон за индустриалните зони, който ще е готов до няколко месеца. В него сроковете са съкратени максимално, но отговарят на европейските регламенти. Ползван е опита и на съществуващите вече у нас държавни и частни индустриални зони.
Иван Табаков – председател на ВТИК: Ние сме оптимисти, че би могло да се реализира нещо положително, което да даде принос не само за регионалната икономика, а всъщност да даже отражение и на националната икономика.
Заради липсата на подобен закон и готови за предоставяне терени, досега страната ни е губила инвеститори.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *