Партньор на Проватон
 Спа туристи от Германия идват във Варна наесен

Спа туристи от Германия идват във Варна наесен

Сподели в

Успешното позициониране на курорта Св. св. Константин и Елена като дестинация за здравен, морски и спа туризъм на немския здравноосигурителен пазар бе тема на дискусия, в която участвяваха хотелски мениджъри и туроператори, работещи на немския пазар, съобщават от курорта за Moreto.net.

Форумът е част от мащабен проект за позиционирането и маркетинга на България като дестинация за здравен туризъм, който се осъществява от Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/, Министерство на туризма и Български съюз по балнеология и СПА туризъм /БСБСПА/.

Проектът е иницииран по повод решение на германската асоциация на здравно-осигурителните каси да включи България като една от 14-те държави, в които се признават и реимбурсират средства за профилактика и рехабилитация в амбулаторни условия.

Очаква се през есента в балнео- и спа курортите у нас да пристигнат немски туристи, на които процедурите се заплащат от здравните им каси, информира Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Тя поясни, че плановете, по които ще се работи в тази посока са два.

Първият е да се информират немските граждани със здравни застраховки за възможността да идват в България за профилактика и рехабилитация, като изтъкна, че в курорта Св. св. Константин и Елена стандартът на здравни и балнеолечебни услуги е на високо ниво, визирайки термалният комплекс на курорта като възможност за немските граждани да идват тук за профилактика, рехабилитация и възстановяване.

Вторият е немските клиенти да предпочетат България пред конкурентни на нашата страна дестинации като Словакия, Чехия, Полша. И в момента клиентите от Германия, които са в България биха могли да използват процедури, свързани с превенция или рехабилитация при амбулаторни условия и да получат реимбурсиране, когато се върнат в Германия, допълни Кацарова и подчерта, че България в момента е одобрена от Асоциацията на публично-частните каси, в която членуват 103 каси, а сертифицираните у нас Медикъл и спа центрове, в които могат да се извършват услуги за немски клиенти са близо 90.

Медицинските университети също ще имат важна роля в проекта във връзка с обучението на млади и подготвени специалисти в областта на рехабилитацията и кинезитерапията.

Според проф. Тодорка Костадинова – Директор на Дирекция “Международно сътрудничество, акредитация и качество” в Медицински университет – Варна към специалност „Кинезитерапия“ има огромен интерес, а също и че в университета се обучават повече от 900 немски студенти, много от които искат да останат в България и да специализират у нас.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *