Партньор на Проватон
 Сагата с делото срещу Марешки продължава в Апелативен съд-Варна

Сагата с делото срещу Марешки продължава в Апелативен съд-Варна

Сподели в

Във Варненския апелативен съд започна дело за изнудване срещу подсъдимите Веселин Марешки и Красимира Колева. Производството пред въззивната инстанция е образувано по протест на прокуратурата и жалба на частния обвинител и граждански ищец Асен Миланов, с които се иска отмяна на оправдателна присъда, постановена от Окръжен съд – Варна, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Съдебният състав счете за необходимо да изясни имуществени отношения между двамата подсъдими, каквито в протеста се твърди, че съществуват. Веселин М. и Красимира К. отказаха да дават обяснения. Затова съдът прецени за нужно да установи фактите чрез писмени доказателства и разпит на свидетел, който ще бъде призован.

Предмет на въззивна проверка е присъда от 18 октомври миналата година, с която Варненският окръжен съд е признал за невинен подсъдимия Веселин М. по обвинението, че в периода 9 октомври – 16 ноември 2014 г. с цел да принуди Асен М. да поеме имуществено задължение – да му заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашил с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение и с друго противозаконно действие с тежки последици – създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност на заведението. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество и е причинило значителни вреди в размер на 14 838,37 лв. Подсъдимата Красимира К. също е била оправдана.

Срещу Веселин М. е било повдигнато и обвинение за това, че на 15 октомври 2014 г. е причинил на Костадин Костадинов, в качеството му на длъжностно лице – общински съветник, лека телесна повреда. Миналия юни Окръжният съд констатирал, че е настъпила абсолютната погасителна давност за това обвинение и е прекратил  частично наказателното производство. Гражданските искове за 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за 14 838,37 лв – за имуществени вреди, не са били уважени.

Първата инстанция е стигнала до извод, че не е извършено престъпление. Не са били събрани доказателства, че с поведението си Веселин М. е осъществил заплаха – необходим елемент от престъплението “изнудване“.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня и хронологията на делото: През 2017 г. председателят на първоинстанционния съдебен състав се самоотведе и то беше преразпределено на друг докладчик. Впоследствие бе представено решение на ЦИК, удостоверяващо, че подсъдимият е избран за народен представител и е получил имунитет, което предпоставя промяна в подсъдността на разглеждане на делото. Производството беше прекратено и изпратено по компетентност на Софийския градски съд. ВКС обаче го върна Окръжния съд във Варна. Последва отвод на съдебния състав и избор на нов.

Следващото заседание пред Апелативния съд е насрочено за 14 септември.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *