Партньор на Проватон
 Иванка Стоянова, Зоопарк-Варна: Животните непрекъснато ни поднасят нещо хубаво (снимки)

Иванка Стоянова, Зоопарк-Варна: Животните непрекъснато ни поднасят нещо хубаво (снимки)

Сподели в

Зоопаркът във Варна е едно от най-посещаваните места не само от варненци, но и от туристи и гости на града. Редовни посетители са както родители с техните деца, така и младежи, които искат да прекарат приятен следобед сред животните и спокойната среда.

През тази година във варненския зоопарк се родиха много бебета – бяло двугърбо камилче, три бели вълчета, маймунки, еленчета и муфлончета. Екип на Varnatre.bg се срещна с директорът на зоопарка Иванка Стоянова и Нора Люцканова уредник Зооколекция към зоопарк – Варна, които ни разкаха за работата си с животните и на какво според тях се дължи бейби бумът в зоопарка.

Според Иванка Стоянова, която управлява зоопарка от осем години, е много важно хората, които работят при тях да имат отношение към животните, тъй като животните усещат любовта. Всички в екипа са отдадени на заниманието си, а водещо при подбора на кадрите освен подходящото образование и квалификация, е и любоовта към животните, сподели Стоянова. Животните непрекъснато ни поднасят нещо хубаво, а бейби бумът в зоопарка се дължи именно на любовта, подчерта тя.

Всекидневно с колегите си  обсъждат различни казуси, вълнуват се, спорят, забавляват се, точно както в едно голямо семейство. Иванка Стоянова заяви, че тяхната мисия е да възпитат хората в уважение към природата и любов към животните.

В зоопарка има изградена специална контактна зона -място, където посетителите са в пряк контакт с животните. В пространството има животни, които не са агресивни и опасни за посетителите – зайци, кози, кокошки, патици и др. Децата могат да погалят и нахранят животните. В момента контактната зона не е отворена за посетители заради противоепидемичните мерки във връзка с неразпространението на коронавируса, но управата се надява в най-скоро време зоната да бъде достъпна за посетите.

В зоопарка са планирани са многожество дейности за обновяване на материалната база, има отпуснат кредит за целта и в момента текат административни процедури.

Зоопарк
Бялото двугърбо камилче Айвън е сред новите любимци на посетителите

Нора Люцканова ни разказа как протичат всекидневните грижи за животните в зоопарка, както и историята на всяко животинче. Тя ни сподели за навиците на някои от обиталите, както и особеностите на  всяко животно – те имат  характер, както е при хората и затова се нуждаят от индивидуален подход, подчерта тя.

С голямо вълнение Нора разказа за  двугърбото камилче Айвън, което се роди по време на извънредното положение. Буквално целия екип за зоопарка е следял появата му на бял свят, а днес камилчето е всеобщ любимец.

Зоопаркът излъчва интересни видеа, които можете да гледате на страницата им във Фейсбук. Как да станете дарител или да се включите в програмата за осиновяване на животни в Зоопарк-Варна може да научите тук.

Предстоящите събития в Зоопарк-Варна може да следите на този адрес.

Снимки: Varnautre.bg и Явор Панев.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *