Партньор на Проватон
 Новата учебна година започва присъствено, превключва онлайн при болно дете

Новата учебна година започва присъствено, превключва онлайн при болно дете

Сподели в

Новата учебна година ще започне присъствено, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. “Много вероятно е още една година, тоест цялата следваща учебна година ние да живеем в условията на коронавирус, в пандемична ситуация, която ще наложи постоянно превключване”, уточни той.

 

“Вчера обсъдихме варианти как това да бъде за по-малки групи, за отделен клас или за отделна смяна, не за цялото училище, как бързо да се проведат тестовете, така че по-бързо да се върнат децата в училище. Една част от тях вероятно, за съжаление, ще бъдат с коронавирус, те пък ще могат да се включат във виртуална стая в реалната класна стая”, поясни Вълчев, който дискутира бъдещето на електронното образование у нас на конференцията “Образование от А до #. Иновативното училище”.

 

Той изрази надежда промените в закона за предучилищно и училищно образование да бъдат приети, тъй като те ще дадат основание да се работи в електронна среда, така че да няма загуба на учебно време. Образователният министър постави на училищата оценка Отличен (5,50) по шестобалната система за справянето им с дистанционното обучение, но подчерта, че няма по-добра подготовка от присъствената.

Вълчев отбеляза, че не трябва прекалено да се превъзнасяме по обучението чрез информационни технологии. По думите му то дори е вредно за учениците в ранна детска възраст и по-подходящо за тези в гимназиален и прогимназиален етап.

 

“За да развием абстрактното мислене и общата интелигентност, трябва да насърчим учениците да учат математика. Беше ми представено социологическо проучване, от което става ясно, че най-много деца и родители вярват, че областта на информационните технологии имат най-добри шансове за пълноценна трудова реализация високи доходи. Това не може без математика, а резултатите по математика са тревожно ниски”, напомни за пореден път Вълчев.

 

От образователното министерство планират над 90% от образователното съдържание да бъде визуализирано безплатно, споделено и изготвено от учителите, както и STEM центрове във всички училища.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

 

Училището коренно се промени заради COVID-19

 

79 иновативни школа в столицата

 

Дигиталните технологии бяха успешно средство, за да не се загуби темпо и цели, каза на образователния форум кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите x усложнената ситуация във връзка с пандемията променила коренно училището. “Възможности и цели, които си поставяхме от години, започнаха да се реализират по неволя много бързо”, посочи още тя и допълни, че министър Вълчев е удържал, защото е имало доста сериозни дискусии за това как и дали ще приключи учебната година.

 

“По-голямата част от училищата и детските градини се справиха чудесно. Знам, че на децата не им е било лесно, но учениците и учителите се справиха. Учителите заслужават голямо поздравление. Извънредната ситуация ни показа важността на информационните технологии и виртуалното общуване и се превърна във важна предпоставка за развитие на онлайн и дистанционното обучение”, отбеляза Фандъкова.

 

Тя обясни, че смисълът на иновативните училища, които в София са 79, е не само в създаването на STEM кабинети, а и да се реализират успешни модели, които да постигат образователните цели.

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *