Партньор на Проватон
 Бум на сигналите за домашно насилие във Варна

Бум на сигналите за домашно насилие във Варна

Сподели в

Повишил се е и броят на убийствата по време на извънредното положение

Бум на сигналите за домашно насилие във Варна отчитат от Фондация „SOS – семейства в риск”. По време на извънредното положение те са били с 20-30 повече, каза председателят на структурата в града Анна Николова в интервю за Радио Варна.

Във Варна ситуацията не е по-различна от общата тенденция за страната, каза Николова. По време на извънредното положение е имало и само телефонни сигнали поради невъзможността, пострадалата да напусне семейното жилище и да потърси помощ. Увеличението не представя и реалната картина, защото жертвите са били затворени с извършителя и не са имали често достъп до телефон, компютър и други средства за комуникация с които да потърсят помощ.

Кризисният център във Варна е пълен и хората редовно са пренасочвани към други градове и други услуги, разкри Николова. “По време на извънредното положение настаняванията бяха само по спешност с изрично конкретизиране на тази спешност в заповедите за настанявания. В рамките на извънредното положение нямаше много голямо движение, тъй като настанените преди то да бъде въведено си останаха в кризисния център”, поясни тя.

По думите й тревожната тенденция се запазва, а за съжаление, увеличение има и в убийствата. “Може би голяма част от тях се е стигнало именно поради ограничителните мерки, поради ограничената възможност за достъп до социалните услуги за помощ”, коментира Анна Николова.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *