Партньор на Проватон
 Учредиха Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България (АУСБ)

Учредиха Алианс за сътрудничество и партньорство на университетите от Северна България (АУСБ)

Сподели в

Ректорите на 14 висши училища подписахме Меморандум за създаване на Алианс за сътрудничество и партньорство. Това обяви във Фейсбук ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

„Председателството на Алианса ще е на ротационен принцип, като инициаторът на идеята – Русенски университет „Ангел Кънчев“ поема първото, а Икономически университет – Варна ще бъде координатор на Алианса от октомври 2020 г.“, написа проф. Станимиров.

Той добавя, че целите на алианса са предварително разяснени от чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев (ректор на РУ „Ангел Кънчев“).

„Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се включи в срещата онлайн и подчерта ролята на сътрудничеството между висшите училища (ВУ) и връзките им с бизнеса. Г-жа Дреновска (директор на дирекция „Висше образование“ в МОН) поздрави присъстващите, като акцентира че инициативата е проява на отговорност, мъдрост и класа.

В изказването си на форума насочих вниманието към това, че АУСБ е предпоставка за развитието на ВУ в посока реализиране на разработените политики в образованието, свързани със сътрудничество и споделяне на ресурси. Допълнителен аргумент е и динамично променящата се среда за развитие на висшето образование, както и необходимостта да се отговори на високите световни стандарти на конкурентния пазар на образователни услуги“, добави ректорът на ИУ.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *