Партньор на Проватон
 Община Варна ще поиска от държавата имоти, върху които да реализира проекти с обществена значимост

Община Варна ще поиска от държавата имоти, върху които да реализира проекти с обществена значимост

Сподели в

Община Варна ще поиска от държавата имоти, върху които да реализира проекти с обществена значимост. На днешното заседание Общинският съвет даде съгласието си за стартиране на процедурите по придобиване в собственост или в управление на терените. Единият от тях, който е с площ от 8 дка, се намира на бул. „Христо Ботев“. Желанието на общината е там да построи чисто нова детска градина, за да осигури допълнителни места за децата от централния район „Одесос“.

Местната власт ще поиска от държавата за безвъзмездно управление и терена, върху който трябваше да бъде изградена нова Съдебна палата на Варна. Имотът от малко над 7 дка е заключен между улиците “Парижка комуна”, “Никола Даскалов”, “Никола Кънев” и “Д-р Пюскюлиев”. Към момента парцелът е с предоставени права на управление на Висшия съдебен съвет, но до реализиране на инвестиционни намерения на административния орган имотът може да бъде обособен за обществен паркинг за няколкостотин автомобила.

Съветниците дадоха съгласието си общината да придобие безвъзмездно още два държавни имота. Върху единия с площ от 2,6 дка в Приморския парк вече има изграден общински паркинг. Другият терен е в Южна промишлена зона и за да може администрацията да кандидатства по процедура „Подобряване на достъпа до рибарска инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“, тя трябва да предостави документ за собственост на имота.

Община Варна да поеме управлението върху Шокъровия канал, гласуваха още съветниците. Вече има изготвен проект за заустване на дъждовните води от канала навътре в морето, като в момента документацията минава през съгласувателни процедури с компетентните институции.

Местният парламент даде съгласието си сградата на Районния център по трансфузионна хематология да бъде безвъзмездно прехвърлена на държавата. Целта е да се направи основен ремонт на обекта със средства от Министерството на здравеопазването.

С решение на съветниците общината ще предостави на Областната дирекция на МВР имот, който да бъде превърнат в административен център за обслужване на граждани. Помещението на ул. „Св. Климент“ е с добро разположение, намира се на приземен етаж и е достъпно за хора с увреждания и майки с колички.

Друго решение от днешната сесия е да се удължат договорите с 55 клуба за ползване на общинските спортни бази до края на годината.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *