Партньор на Проватон
 Съветници от БСП: Местният парламент на Варна се “събуди”, за да не се разпадне заради бездействие!

Съветници от БСП: Местният парламент на Варна се “събуди”, за да не се разпадне заради бездействие!

Сподели в

Съветниците от БСП във Варна изразиха несъгласието си с начина, по който се организира и провежда предстоящото заседание на местния парламент. Публикуваме писмото, изпратено до медията ни, без редакторска намеса:

Актуалните и важни към настоящия момент проблеми на община Варна според съветниците от БСП не присъстват в дневния ред към поканата за предстоящото заседание на Общинския съвет на Варна, което се свиква в края на законовия срок, след който трябва да се провеждат нови избори заради пасивност на органа – 13-14 юли 2020г. /срокът е 15.07.2020г/.

Според управляващите приоритетни са други въпроси, а не аварията  във Варненското езеро, проблемите в инженерната инфрактуктура особено в частта за канализационно-отводнителната система на уличната мрежа, текущото изпълнение на бюджета.

В проекта за дневен ред са документи, искания, преписки и какво ли още не с дати от началото на 2019г. до сега.  Видимите и търсени от мнозинството резултати са свързани с масирано и целенасочено намаляване на собствеността на общината по най-различни начини: продажби на имоти на будещи изненада “пазарни“ цени, прекратяване  на  съсобственост  с общината.

Общинската икономика се гледа на парче. Неясно как се трансформира  вече агонизиращото дружество “Обреди“ ЕООД, което до преди 5-6 години беше изключително печеливше общинско дружество, ликвидират се дружества, прекратяват се договори с неясно съдържание, но носещи тежки деловодни номера, предлагат се за сключване договори с разни деловодни номера.

Променят се общински наредби, отпускат се пари, дава се съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг…

За 9-те дни от началото на месец юли на съветниците са изпратени по електронните пощи само в предмета на комисия “Финанси и бюджет“  36 писма,  а на комисия “Собственост и стопанство“ – 111, като във всяко има по много приложения. Насрочването на комисиите “от днес за утре“ и изпращането на материалите за тях в същия срок не може да обезпечи необходимата качествена работа по тях. Обективно прочитането на такъв обем специализирана информация изисква време, а за анализа му понякога са необходими и допълнителни консултации, проучвания, подготовка.

Т.е. работата на цялата общинска администрация за период от около година и половина всеки съветник трябва да обработи за около 7-10 дни и да вземе отговорно пред варненци решение с начина си на гласуване.

Числата показват, че в предвидените два дни за провеждане на заседание на Общинския съвет – 13 и 14 юли само в точката на комисия”Собственост и стопанство“  ще се разглеждат 118 подточки, а в тази на “Финанси и бюджет“ – 27.

Интересен факт е, че дори и в късните часове на нощта продължават да пристигат нови и нови материали, вече в точка “Разни“ поради законова невъзможност да се включат където трябва.

Пасивността на съветниците, които коментираха в медиите, че са опозиция на управлението на ГЕРБ, а не подкрепиха искането на съветниците от БСП за извънредна сесия, поради което не се събра нужният брой съветници за нея, доведе до рязкото събуждане на управляващите  – ГЕРБ и компания в края на законовия срок за разпускане на Съвета.

Прокарването в спешен порядък на толкова специфични сделки и решения в горещото юлско време без възможност за обективен, професионален и квалифициран анализ, но все пак в законовите срокове и съгласно законовите процедури, в областта на правото  се нарича злоупотреба с права”, се посочва в становището на БСП.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *