Партньор на Проватон
 План Б

План Б

Сподели в

Попадате ли в групата на хората, които наскоро са изгубили работата си? А може би времето, което сте прекарали далеч от офиса, ви е помогнало да видите работата си от друг ъгъл и вече не сте сигурни дали искате да се върнете обратно? Ако мислите, че е дошло време за промяна във вашата кариера, то трябва да знаете, че не сте сами. Много хора обмислят подобни стъпки.

Да осъзнаваш, че се нуждаеш от промяна обаче не е същото, като това да си готов да направиш тази крачка.

„Както се казва, когато една врата се затвори, друга се отваря“, казва Андрю Ливайн, основател на of Second Act Stories podcast. „Сега е добър момент за поставяне на ново начало, преход към друго професионално развитие или започване на нов бизнес. Докато светът се опита да разбере как ще изглежда новото нормално, хората могат да потърсят нова работа, която да им дава чувство за смисъл и да им помага да задоволяват нуждите си“, добавя той.

Абхаджит Кадилкар, автор на „Unlock! 7 Steps to Transform Your Career and Realize Your Leadership Potential.“, казва: „Ако има едно нещо, което трябва да разберем, е, че всяка криза засява семената на бъдеща възможност“,

„Задайте си въпроса: Временна ли е работата ми в момента или  вървя по кариерен път? Какво искам да направя в близкото бъдеще?“, добавя той.

Промяната на курса може да бъде нещо вълнуващо, но същевременно с това може и да бъде объркваща и натоварваща. Ето няколко неща, които трябва да вземете предвид, ако сте решили да се пробвате с „План Б“:

Вгледайте се в мечтите си

В своя подкаст Ливайн е разговарял с множество хора, които са преминали от една кариера в друга, караща ги да се чувстват по-добре. Негови гости са били инвестиционен банкер, който сега е учител в Ню Йорк, бивш рефер от НБА, който е вече е католически дякон, и телефонен техник, който сега произвежда женски обувки. „Най-добрите втори действия в професионалния живот на човек преминават през намирането на смисъл и цел“, казва Ливайн.

Анализирайте силните си страни

Преди да направите някаква значима промяна в кариерата си, трябва да познавате добре уменията, с които разполагате, казва Кадилкар. „Може да имате много силни страни, но за да може да се възползвате от тях, трябва да познавате себе си. Какви са вашите интереси и страсти? С какво може да допринесете в потенциалната си нова роля“

За да си изградите по-пълна представа, попитайте вашите колеги, ръководители и приятели за това какви са според тях вашите силни страни. Много често ние не оценяваме талантите и способностите, които имаме.

Свържете уменията си с потенциални възможности

След като се запознаете със силните си страни, помислете за това какво приложение имат те днес. Може да ви се наложи да придобиете нови умения „С каквито и умения да разполагате, ако не търсени на пазара на труда, на практика те са безполезни. Разгледайте какви са новите тенденции и възможности на пазара и какви са уменията, които са свързани с тях.“, коментира Кадилкар.

Изградете си нов бранд

Преди да се захванете с план Б, трябва да отговорите на въпроса: „Защо аз?“. Важно е да си изградите бранд и репутация, които да ви направят разпознаваем в очите на другите. „Ако не разкажете историята си по начина, по който искате, другите сами ще си създадат истории за вас“, казва още той. Трябва да може да покажете демонстрирате какво правите по-добре от другите.

Подгответе се за предизвикателства

„Всяко второ действие в живота на човек включва редица препятствия и трудности. Успешните хора обаче са достатъчно гъвкави и креативни, за да преодолеят тези бариера“, казва Ливайн.

Връщайки се на примера с телефонния техник, Ливайн добавя: „Той трябваше да се справи с дозина предизвикателства по пътя си, за да постигне мечтата си да започне да прозивежда дамски обувки. Той дори се премести от Масачузетс до Флоренция, къде се записа в деветмесечна програма по моден дизайн. Този година стартира новата му линия обувки“

…………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *