Партньор на Проватон
 От ежедневно до много официално – различните правила на офисния дрескод

От ежедневно до много официално – различните правила на офисния дрескод

Сподели в

Бизнес облекло е това, което носите, изпълнявайки професионалните си задължения. Можете да избирате как да се облечете, в зависимост от типа офис, в който работите, за интервю или среща. Има различни нива на бизнес облеклото, вариращи от ежедневно до много официално. Вижте кои са основните типове и в кои случаи са най-подходящи.

Ежедневно облекло

Ежедневното бизнес облекло може да се носи и извън работа. Подходящо е, ако работите в офис, където и другите си позволяват да носят тениски, дънки и отворени обувки. Обезателно обаче трябва да избягвате да го носите при срещи с клиенти и при интервюта с потенциални служители – в такива случаи можете да заложите на т.нар. смарт ежедневен стил – удобен, но същевременно придаващ и професионализъм.

За жените

Тениски, блузи, суетшърти, дънки, къси панталонки над коляното, сандали и кецове. При срещи с клиенти и потенциални служители – блейзъри, по-ежедневни рокли, панталони, поли, нисък ток, шалове.

За мъжете

Тениски, потници, дънки, камуфлажни дрехи, къси панталони, кецове, лоуфъри и сандали. При срещи с клиенти и потенциални служители – спортно яке, поло, ботуши, изчистен цвят кецове, колан.

Полупрофесионално облекло

Това е една от най-често срещаните форми на офис облекло. Тя представлява съчетание от класичеки бизнес елементи и ежедневни такива. Когато не сте сигурни какъв точно е установеният ред в офиса, можете да заложите именно  на полупрофесионалния стил.

За жените

Блейзъри, блузи, пуловери, панталони, поли, бижута, колани, лоуфъри, нисък ток, ботуши.

За мъжете

Якета, спортно-елегантни ризи, дънки, панталони, оксфордки, ботуши.

Бизнес професионално облекло

Това е традиционна форма на професионалното облекло, използвана предимно в компании със стриктен дрескод. Ако сте в сферата на счетоводството, банкирането, финансите, правото или държавните институции, това е подходящият за вас стил. Можете да поръчате облеклото си на шивач, за да ви пасва максимално най-добре.

За жените

По-официални сака, ризи, блузи, рокли, поли, панталони, среден ток, лоуфъри, по-малко аксесоари.

За мъжете

Костюми в по-тъмни цветове, при вратовръзката трябва да се избягват светлите цветове и натруфените принтове, ризи, затворени обувки.

Бизнес официално облекло

На този стил залагайте на официални церемонии, специални вечери и други важни вечерни събития.

За жените

Вечерни рокли с дължина под коляното, костюми, оксфордки, токове и минималистични бижута. По отношение на цветовете, заложете на бордо, кафяво, тъмносиньо и/или черно.

За мъжете

Облеклото е подобно на това при бизнес професионалния стил – класически тъмен костюм и вратовръзка. Носете изчистени обувки и вратовръзка, кърпичка, игла на ревера.

И още съвети…

  • Ако работите в офис, обърнете внимание как се обличат другите. Може би колегите ви предпочитат ежедневен стайлинг, но същевременно хората от висшия мениджмънт да са по-официални. Можете да изберете да се придържате към облеклото на хората на позицията, която искате и вие да достигнете.
  • Ако ще ходите на интервю, проучете компанията, като отделите специално внимание на корпоративната култура. В уебсайта вероятно има снимки на екипа, по които също можете да се ориентирате как се обличат служителите.
  • Ако отивате на бизнес среща, попитайте колегите си, които вече са се срещали с този клиент (ако има такива), за това какво носят хората в неговия офис.
  • Избягвайте големи и натруфени аксесоари, прекалено високи обувки и дрехи, които могат да обидят събеседника ви, особено такива с надписи.

По материал на Indeed.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *