Партньор на Проватон
 Томислав Дончев: Има амбиции Варна да се развива дръзко в следващите години! Тук потенциалът е уникален!

Томислав Дончев: Има амбиции Варна да се развива дръзко в следващите години! Тук потенциалът е уникален!

Сподели в

Амбициите ни са в следващите 5 години Варна да се развива дръзко, тук потенциалът е уникален. Това заяви при посещението си вчера в морската столица вицепремиерът Томислав Дончев.

Целта на визитата му бе да се обсъдят възможностите за финансиране на най-важните и мащабни проекти във Варна в следващите няколко години.

“Опитваме се да планираме, организираме, финансираме по най-добрият начин всичко, което има да се случва във Варна и около Варна в следващите 4-5 години. Има амбиции на ръководството на всички академични институции, на общината и други фактори, Варна да се развива дръзко. За целта държавата трябва да осигури цялата необходима помощ, за да може това да се случи. Фокусът е насочен към инвестиции в научната инфраструктура, което е доста специфична материя. Именно затова провеждаме тези срещи през днешния и утрешния ден.

Варна дава близо 10% от БВП на страната, но аз съм убеден, че на база потенциала, с който града разполага – би могъл да дава много повече“, категоричен бе Томислав Дончев.

Той посочи, че ще се работи в насока изграждане на нов сграден фонд, за придобиване на модерно лабораторно оборудване.

“Работим и по въпроса за HI Tech парк във Варна, който от години се коментира.  Варна разполага с потенциала да изгради такъв тип съоръжение, както научен, така и икономически. Това обаче са и сред най-скъпите и рискови инвестиции. Инвестициите в научна инфраструктура са изключително коварни, защото в много от случаите се изгражда всичко, което е предвидено, а няма адекватен сценарий, как да се ползва за в бъдеще и най-вече какви обратни приходи биха дошли. Дори и да се изгради с публични средства едно такова уникално съоръжение, то все пак трябва да носи приходи и поне частично трябва да се самоиздържа. Затова трябва да сме умни и всичко да бъде преценено. Пари ще има, трябва да бъдат използвани по най-добрия начин.

Добрата страна на кризата и пандемията е рязкото повишаване в търсенето на всякакви електрони услуги“, коментира Томислав Дончев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *