Партньор на Проватон
 Даряват книга на хора с торби от плат

Даряват книга на хора с торби от плат

Сподели в

Кампания „Ела с торбичка, вземи си книжка!“ ще се проведе във Варна на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички. Всеки, избрал да пазарува този петък между 11 и 12 ч на Синия пазар с торбичка за многократна употреба, ще получи ваучер за книга по избор. Ваучерът е под формата на книгоразделител и целта му е да напомня, колко важно е да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си.

 

Всички, пазаруващи с найлонови торбички, също няма да бъдат подминати. На тях ще бъдат раздавани картички с животни, покрити с пластмасови отпадъци. Те ще бъдат призовавани да не използват еднократни торби.

 

Книгите – подарък са художествена литература втора употреба или нови специализирана литература и могат да се вземат на 3 или 10 юли (петък) от офиса на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ул. „Сава Радулов“ 14, Варна).

 

През миналата година на този ден, отново на Синия пазар, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие проведе кампанията #НеМерсиНосяСи. Доброволци раздаваха торби за многократна употреба и призоваваха хората да отказват найлоновите торбички, предложени им от търговците. През тази година решихме да наградим тези, които казаха #НеМерсиНосяСи, заявява председателят на сдружението Илиян Илиев.

 

По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови чанти се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се прави.

 

Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига на животните и човека. Пластмасовата консуматорска “диета” на човечеството е невъзможна за преглъщане от живата природа. А когато природата боледува, хората също се разболяваме.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *